Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμοιράζεται η τουριστική πίτα ανάμεσα στις Περιφέρειες

Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ παραδοσιακών και ανερχόμενων Περιφερειών δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποιες περιοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων και διανυκτερεύσεων κατά το α’ εξάμηνο.

Ξαναμοιράζεται η τουριστική πίτα ανάμεσα στις Περιφέρειες

Επιταχύνεται η αναδιανομή της τουριστικής πίτας στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Η κυριαρχία των πέντε βασικών Περιφερειών (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) σε επίπεδο εισπράξεων παραμένει αδιαμφισβήτητη. Η ψαλίδα, ωστόσο, μεταξύ των «πέντε» και των άλλων «οκτώ» εμφανίζεται να κλείνει.



 Την ίδια στιγμή, καταγράφονται ανακατατάξεις ακόμα και μεταξύ των πέντε δημοφιλέστερων Περιφερειών.  

Νότιο Αιγαίο και Κρήτη καρπώθηκαν τα δύο μεγαλύτερα μερίδια της συνολικής πίτας των εισπράξεων του πρώτου εξαμήνου, αποσπώντας 1,17 δισ. ευρώ (Νότιο Αιγαίο) και 1 δισ. ευρώ (Κρήτη) αντίστοιχα. Καταφθάνει, ωστόσο, με άλματα η Αττική, να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή τα επόμενα χρόνια, η οποία «μέτρησε» 876,1 εκατ. ευρώ εισπράξεις στο ίδιο διάστημα. Αν κρίνει κανείς από την αύξηση εισπράξεων που κατέγραψαν, η Κρήτη θα είναι πιθανότητα η πρώτη που θα νιώσει την Αττική να διεκδικεί τη δεύτερη θέση της αγοράς, καθώς το μεγάλο νησί κατέγραψε (Ιανουάριος-Ιούνιος) αύξηση εισπράξεων 10,9% ενώ η Αττική «έτρεχε» με +15,7%.

Μάχη στήθος με στήθος εμφανίζονται να δίνουν Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, αποσπώντας 551,7 εκατ. ευρώ και 464,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η μάχη των δύο, μάλιστα, προδικάζει αμφίρροπο ντέρμπι καθώς και οι δύο Περιφέρειες εμφανίζουν ισχυρή ανοδική δυναμική στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικό της μάχης Κεντρικής Μακεδονίας και Νησιών Ιονίου είναι το γεγονός πως και οι δύο κατέγραψαν ακριβώς την ίδια αύξηση εισπράξεων (17,5%) στο πρώτο… ημίχρονο της χρονιάς.



Από τις Περιφέρειες που ακολουθούν, η Πελοπόννησος οδηγεί τη συγκεκριμένη ομάδα περιοχών καταγράφοντας έσοδα 124,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Πολύ κοντά της βρέθηκε η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 111,4 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν η Ήπειρος με έσοδα 74,1 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία (69,6 εκατ.) και η Δυτική Ελλάδα (64,3 εκατ.).

Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν Στερεά Ελλάδα (51 εκατ.), Βόρειο Αιγαίο (38,9 εκατ.) και Δυτική Μακεδονία (μόλις 18,7 εκατ.).

Ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ κορυφής και «ουραγών» Περιφερειών είναι το γεγονός πως η τέταρτη περιφέρεια βάσει εισπράξεων (Κεντρική Μακεδονία) είχε δεκαπλάσια έσοδα από την 11η Στερεά Ελλάδα ενώ Νότιο Αιγαίο και Κρήτη είχαν 20πλάσια έσοδα από τη Στερεά.

Κι όμως! Τα μεγέθη δείχνουν πως η ψαλίδα κλείνει. Αυτό δείχνει η αύξηση εισπράξεων που κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο οι Περιφέρειες της χώρας. Από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει πως τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων κατέγραψαν η Δυτική Ελλάδα (55,5%), η Ήπειρος (36,7%), η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία (33,4%) και η Στερεά Ελλάδα (30,7%).

Οι διανυκτερεύσεις

Σε ό,τι αφορά στην πίτα των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο, τέσσερις από τις Περιφέρειες της πρώτης πεντάδας κατάφεραν να περάσουν τον πήχη των 10 εκατ.

Στην κορυφή βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο με 14,9 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ ακολούθησε σε κοντινή απόσταση η Κρήτη (14 εκατ. διαμονές). Ξεπέρασαν τα 13 εκατ. οι διανυκτερεύσεις στην Αττική και τα 11,1 εκατ. στην Κεντρική Μακεδονία. Στο Ιόνιο, οι διανυκτερεύσεις έφθασαν τα 6,2 εκατ. στο ίδιο διάστημα.

Την τάση να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ κορυφής και Περιφερειών που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής πίτας αποτυπώνεται και στα στοιχεία αύξησης διανυκτερεύσεων. Από αυτά προκύπτει πως τη μεγαλύτερη άνοδο διανυκτερεύσεων κατέγραψαν στο εξάμηνο η Στερεά Ελλάδα (39%), η Δυτική Ελλάδα (37,7%), η Πελοπόννησος (28,8%), η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (23%) και η Ήπειρος (21,6%).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v