Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζονται 400 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους

Ανοίγει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Αυτοματοποιημένα τα κριτήρια υπαγωγής. Αμεσα η ένταξη και η πληρωμή. Στα 400 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός.

Μοιράζονται 400 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους

Επιδότηση ύψους από 15.000 έως και 112.500 ευρώ θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ που επονομάζεται «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ και ο βασικός στόχος των κινήτρων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος (δημόσια δαπάνη) που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως έως τα τέλη Οκτωβρίου και να ενεργοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέσω αυτού θα ενισχυθούν περίπου 7.000 επιχειρήσεις (σ.σ. υπολογίζεται η μέση επιδότηση στις 55.000 - 60.000 ευρώ), προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να στραφούν στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μπόνους ενίσχυσης, καθώς το ποσοστό επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και το 75% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου.

Τόσο από πλευράς προϋπολογισμού όσο και από πλευράς ύψους επιδότησης, το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» αποτελεί έως τώρα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική δράση που ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Πέραν όμως του μεγέθους του προγράμματος, ουσιαστική καινοτομία του αποτελεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και η αξιολόγησή τους. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της άμεσης αξιολόγησης, δηλαδή της μεθόδου «first in - first out», με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να αξιολογούνται με την υποβολή τους και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, να εντάσσονται άμεσα προς πληρωμή.

Δηλαδή, δεν θα οριστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε αυτές (οι αιτήσεις) να αξιολογηθούν μαζικά και συγκριτικά και στο τέλος να ανακοινωθούν οι επιλαχόντες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού και όποιος πληροί της προϋποθέσεις θα εντάσσεται αμέσως.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώτος που υποβάλλει αίτηση θα κρίνεται θετικά, αλλά μόνο εάν συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 50 για το σύνολο των αντικειμενικών κριτηρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι μόλις η τρίτη φορά που θα τεθεί σε εφαρμογή. Με το ίδιο σύστημα, υποβάλλονται και αξιολογούνται οι αιτήσεις για τα προγράμματα «Επιχειρούμε Έξω» και «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός».

Μάλιστα όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης θα μπορεί να γνωρίζει και τη βαθμολογία του, καθώς θα εισάγει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συγκριμένη βαρύτητα και οι βαθμοί του καθενός θα ορίζονται στον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Ως On/Off κριτήριο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ορίζεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον Ετήσιες Μονάδες μισθωτής εργασίας (ΕΜΕ) το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου. Εάν πληροί αυτή την προϋπόθεση, τα βαθμολογούμενα κριτήρια είναι τα εξής:

- Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων

- Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης

- Εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής Επενδυτικού Σχεδίου

- Επενδυτική Πολιτική της Επιχείρησης

- Διακρίσεις / Βραβεύσεις της Επιχείρησης

Όπως προαναφέρθηκε, αν η βαθμολογία είναι πάνω από 50, τότε η επιχείρηση υπάγεται «αυτόματα» στο πρόγραμμα. Αν είναι χαμηλότερη, τότε δεν μπορεί να υπαχθεί.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Δηλαδή οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες είναι οι εξής:

1. Δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού

2. Δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμηση ενέργειας

3. Δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων

4. Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού

5. Δαπάνες μισθολογικού κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό) με την υποστήριξη από το ΕΚΤ (χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάθε κατηγορία επιλέξιμων δαπανών, επιδοτείται με διαφορετικό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50%.

Επειδή στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων με εξαγωγική δυναμική, για τον λόγο αυτό, όπως φαίνεται στον πίνακα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης συνδέονται με εξαγωγικές επιδόσεις (μπορεί να φτάσει μέχρι 75%), ενώ στο πλαίσιο κινητροδότησης των επιχειρήσεων για αναζήτηση νέων αγορών, τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης αφορούν την κατηγορία δαπανών για συστήματα πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων που επίσης μπορεί να ανέλθει στο 75%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς η επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζομένου μπορεί να ανέλθει έως το 80%.

Οι τομείς προτεραιότητας

Πέραν των κριτηρίων και των επιλέξιμων δαπανών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται -κατά προτεραιότητα- στους εννέα τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους τομείς:

- Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

- Ενέργεια

- Εφοδιαστική Αλυσίδα

- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

- Περιβάλλον

- Τουρισμός (επιλέξιμοι είναι αποκλειστικά οι ΚΑΔ 55.10)

- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

- Υγεία

- Υλικά - Κατασκευές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v