Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: «Ψίχουλα» από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Άλλα 91 εκατ. ευρώ μπήκαν τον περασμένο μήνα στα ταμεία του ΤΧΣ από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες. Χαμηλό ακόμη το ποσοστό ανάκτησης. Ποια χαρτοφυλάκια εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.

ΤΧΣ: «Ψίχουλα» από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

«Ψίχουλα» έχει εισπράξει, προς το παρόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες καθώς το ποσοστό ανάκτησης περιορίζεται μόλις στο 5,5% των κεφαλαίων, που έδωσε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού τους κενού.

Ως το τέλος του περασμένου Μαρτίου, το ΤΧΣ είχε εισπράξει από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες 656 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 91 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ροή ανάκτησης κεφαλαίων παραμένει χαμηλή, αν συνυπολογισθεί ότι το Ταμείο έχει ξοδέψει για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 12 τραπεζών, που τέθηκαν υπό εκκαθάριση, το ποσό των 13,49 δισ. ευρώ.

Ήδη, τα 11,8 δισ. ευρώ έχουν αξιολογηθεί από το Ταμείο ως μη ανακτήσιμα και έχουν σχηματισθεί ισόποσες προβλέψεις απομείωσης, ενώ το εκτιμώμενο ανακτήσιμο ποσό ανέρχεται σε 1,56 δισ. ευρώ, μετά και την είσπραξη του Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των ως τώρα εισπράξεων (513 εκατ. ευρώ) προήλθε από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, η οποία όμως είχε λάβει και το υψηλότερο ποσό για κάλυψη funding gap (7,47 δισ). Το ποσοστό ανάκτησης επισφαλών δανείων στην ΑΤΕ διαμορφώνεται κοντά στο 7%. Το υψηλότερο ποσοστό ανάκτησης (28%) εμφανίζει η Συνεταιριστική Δωδεκανήσου και ακολουθεί η Αχαϊκή Συνεταιριστική.

Την 04/04/2016, η ΤτΕ διόρισε την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. ως ειδικό εκκαθαριστή για όλες τις τράπεζες υπό ειδική εκκαθάριση, με σκοπό να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού τους και υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους επιχειρησιακούς στόχους.

Η PQH, η οποία αποτελεί συνιδιοκτησία της PwC Business Solutions Α.Ε., της Qualco S.A. και της Hoist Kredit Aktiebolag, αντικατέστησε τους προηγούμενους εκκαθαριστές και ανέλαβε τη διαχείριση όλων των τραπεζών υπό ειδική εκκαθάριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v