Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης εγκλωβίζει την οικονομία

Με ρυθμό 2% κανείς δεν εγγυάται ότι θα βγούμε από το τέλμα σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Χρειάζεται αλλαγή κλίματος και όχι παροχολογία. Τι προτείνει για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Φέσσας: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης εγκλωβίζει την οικονομία

Στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στη μη ενεργητική διαχείριση των "κόκκινων δανείων" απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, την πτώση του χρηματιστηρίου και ειδικά του τραπεζικού δείκτη, που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2% ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά και στις τράπεζες.

Μάλιστα, για τις τελευταίες, ανέφερε ότι όσο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανακυκλώνεται, δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια οριστική λύση. Και όπως προκύπτει ως αυτή τη στιγμή, η αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είναι διαφορετική.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση» και οι κίνδυνοι που υπήρχαν δεν έχουν παρέλθει.

Έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο που αντί για έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, δίνεται έμφαση στην παροχολογία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να καταναλωθούν, αλλά υπάρχουν χρήματα που πρέπει να παραχθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, όσο το ΑΕΠ μένει σταθερό, τόσο οι δείκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν και αυτό που χρειάζονται οι επιχειρηματίες είναι μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική, επενδύσεις, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία. Δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε σταθερότητα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για το επιχειρηματικό περιβάλλον που διενήργησε η MRB. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MRB, Δημήτρη Μαύρο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι έχουν βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε την έρευνα ως ανεπίκαιρη, τονίζοντας ότι αυτή διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2018, επισημαίνοντας πως αν γινόταν στην παρούσα στιγμή τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Το κλίμα έχει χαλάσει από τότε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για να του απαντήσει ο κ. Μαύρος ότι αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι ο ασθενής έδωσε παλμό, δεν έγινε καλά. 

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο της Folli Follie επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες και σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, το οποίο επηρεάζει και την οικονομία και τους επιχειρηματίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v