Bloomberg: SPV για κόκκινα δάνεια εξετάζει η Ελλάδα

Στόχος των σχεδιασμών είναι να ελαφρυνθούν οι τράπεζες από ένα τμήμα του βάρους των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με το πρακτορείο. Οι προηγούμενες απορρίψεις από τις Βρυξέλλες του σχεδίου για μια bad bank και το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης.

Bloomberg: SPV για κόκκινα δάνεια εξετάζει η Ελλάδα

Η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία «οχημάτων» για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μετά το sell off τραπεζικών μετοχών που ανέδειξε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσαν τρεις ξεχωριστές πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους.

Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, σημείωσαν.

Το σχέδιο έρχεται μετά το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών που χάνουν πάνω από 40% φέτος. Οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests νωρίτερα φέτος είναι υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με ρυθμούς-ρεκόρ.

Το κρατικά ελεγχόμενο ΤΧΣ, που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας» όπως και με τον SSM, ανέφεραν οι πηγές.

Ενώ πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, πηγή είπε στο πρακτορείο ότι μπορεί να μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών έως και κατά 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88,6 δισ. ευρώ που έχουν, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου.

Αν και η δημιουργία μιας «bad bank» εξετάστηκε και απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές στο παρελθόν, αρκετές σχετικές διευθετήσεις έχουν γίνει σε Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο. Ο νέος σχεδιασμός εστιάζει στην αξιοποίηση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ρευστότητας και ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί «κρατικής βοήθειας», δήλωσε η πηγή.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει πως βρίσκεται σε επαφές με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

Να σημειωθεί ότι πέραν των εργαλείων που υπάρχουν ήδη, η κυβέρνηση δουλεύει σχέδια για τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα.

Στέλεχος του ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει το παραπάνω στοιχείο, δηλώνοντας στο πρακτορείο ότι εξετάζει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές αρχές σε τακτική βάση. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, ενώ εκπρόσωποι της ΤτΕ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v