Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Εχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις

Υπάρχουν σχέδια για εξαγορά του χρέους από ΕΚΤ και ΔΝΤ, με ρευστότητα από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα, είναι μια διαφορετική οικονομία. Τι δήλωσε για την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Τσακαλώτος: Εχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις

Αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν τελικά οι συντάξεις εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας «τεχνικό ζήτημα» τα δύο σενάρια στον προϋπολογισμό τα οποία δεν αποδέχεται.

«Εχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις, είμαι αρκετά αισιόδοξος αλλά διπλωματικά το λέμε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις» είπε και πρόσθεσε πως «δεν έχει δύο σενάρια ο προϋπολογισμός, είναι τεχνικό το ζήτημα. Το ένα είναι το σενάριο βάσης» και βρίσκεται εκεί όπως εξήγησε ως μέτρο σύγκρισης «σε σχέση με όσα θέλουμε να κάνουμε». Σε ερώτηση εάν το μέτρο θα καταργηθεί, ο υπουργός προτίμησε να κάνει αναδρομή στο παρελθόν όταν επιβλήθηκε όπως είπε, κατόπιν εκβιασμού, από το ΔΝΤ προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα «και τελικά δεν μπήκαν».

Πέρα από την αισιοδοξία για την μη περικοπή των συντάξεων η συνέντευξη έβγαλε και ειδήσεις καθώς για πρώτη φορά ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως υπάρχουν σχέδια για εξαγορά του χρέους από ΕΚΤ και ΔΝΤ με τα κεφάλαια του Buffer.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα αντίμετρα και αφού επανέλαβε ότι «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν οι συντάξεις» πρόσθεσε πως παράλληλα «θα κάνουμε κομμάτι των αντιμέτρων το 2019, κομμάτι το 2020  και στη συνέχεια».

Όπως υποστήριξε, τα αντίμετρα δεν καταργούνται αν δεν περικοπούν οι συντάξεις «απλώς θα εφαρμοστούν» σε ορίζοντα τετραετίας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων και την αναμενόμενη στάση του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος» συμπληρώνοντας πως «δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί, μέρα με την ημέρα πείθουμε ολοένα και περισσότερους, δεν είναι εύκολο να μας πουν να κόψουμε συντάξεις, δεν είναι λογικό από την ώρα που έχουμε πλεόνασμα 3,5% και δημοσιονομικό χώρο. Νομίζω ότι θα επικρατήσει η λογική».

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ εκτίμησε πως «το ΔΝΤ δεν θα πει μπράβο σας συγχαρητήρια, δικό τους «μωρό» ήταν δικό τους παιδί, ίσως το αγαπάνε ακόμα αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα». Η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα, είναι μια διαφορετική οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στις περισσότερο πολιτικές ερωτήσεις της συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό να πάει σε εκλογές εάν δεν κοπούν οι συντάξεις. Απάντησε : «Έχουμε μεγάλη υπομονή ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι μαζί μας. Γιατί να πάμε γρήγορα εμείς σε εκλογές, ο χρόνος είναι με το μέρος μας, άλλοι έχουν πρόβλημα…».

Στο θέμα των Σκοπίων, ο υπουργός Οικονομικών για μία ακόμα φορά υπεραμύνθηκε της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική και προσθέτοντας στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης «δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για αυτό το θέμα, ούτε μας πίεσαν. Όπως βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, έτσι λύσαμε και ένα θέμα το οποίο για 25 χρόνια κανείς δεν μπόρεσε να το λύσει.»

Τέλος σε ερώτηση για τη σχέση με τους ΑΝΕΛ είπε «εγώ θέλω με τους συμμάχους στην κυβέρνηση να έχουμε μια καθαρή σχέση. Όχι ήμασταν με τους ΑΝΕΛ όσο βγαίναμε από τα Μνημόνια και τώρα θέλουμε άλλους. Δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους τους όποτε σε βολεύει. Αν οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να αντέξουν (σσ στη συμφωνία) ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v