Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Moody's βλέπει ανάπτυξη 2% για Ελλάδα το 2018

Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για το ελληνικό ΑΕΠ επιβεβαιώνουν το θετικό αναπτυξιακό momentum, τονίζει η Moody's σε νέα ανάλυση για την Ελλάδα. Για δύο χρόνια καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες το μαξιλάρι ρευστότητας.

Η Moodys βλέπει ανάπτυξη 2% για Ελλάδα το 2018

Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στηρίζει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει σε ανάλυση της η Moody’s λίγες ημέρες μετά την απόφαση της να μην αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ESM, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας στα 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) και θα βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου.

Το μαξιλάρι αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για περίπου δύο χρόνια, σημειώνει η Moody’s.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν ακόμα πως τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη θετική αναπτυξιακή δυναμική, με την ανάπτυξη να κινείται στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%.

Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, ήταν το κυριότερο θετικό στοιχείο σύμφωνα με τη Moody’s. Θετική ήταν η συνεισφορά στην ανάπτυξη και των εξαγωγών, ενώ οι επενδύσεις παρέμειναν σχετικά αδύναμες.

Η Moody’s προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2018, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα το 2019, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση στην ευρωζώνη όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Οι θετικές προοπτικές για το ελληνικό ΑΕΠ υπερισχύουν των καθοδικών ρίσκων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, καθώς οι προγραμματισμένες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και στις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, η αγορά εργασίας συνεχίζει να καταγράφει σταθερή βελτίωση, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v