Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το βασικό ερώτημα των funds στο συνέδριο της Merrill Lynch

Στον SSM καταθέτουν την Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες τους σχεδιασμούς για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021. Πού μπαίνει ο πήχης. Ποια ήταν η αντιμετώπιση των ξένων επενδυτών στο συνέδριο για τις τράπεζες στο Λονδίνο.

Τράπεζες: Το βασικό ερώτημα των funds στο συνέδριο της Merrill Lynch

Τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν χθες, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του πανευρωπαϊκού συνεδρίου της Merrill Lynch/BofA, στο Λονδίνο, τα τραπεζικά στελέχη με τους εκπροσώπους των ξένων επενδυτών.

Για μία ακόμη φορά, μετά το Roadshow της ΕΧΑΕ, οι ξένοι fund managers ασχολήθηκαν με το κατά πόσο οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021 είναι εφικτοί και κατ’ επέκταση αν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου.

Το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων έχει αναχθεί στο πλέον βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες και οι επιφυλάξεις από την πλευρά των ξένων επενδυτών αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πηγές που συμμετείχαν στα χθεσινά ραντεβού σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι το κλίμα δεν διέφερε από αυτό που επικράτησε στο πρόσφατο Roadshow και πως οι ερωτήσεις των επενδυτών επικεντρώθηκαν, πλην των κόκκινων δανείων, και στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή η κατάθεση των νέων πλάνων

Στο μεταξύ στα τραπεζικά επιτελεία προσθέτουν τις τελευταίες «πινελιές» στα πλάνα με τους στόχους μείωσης των NPEs, η κατάθεση των οποίων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η γενική στόχευση προβλέπει την καθήλωση των NPEs κάτω από το 20% (από 47% που είναι σήμερα) στα τέλη του 2021.

Μείωση, η οποία αναμένεται να προέλθει από το εξής μείγμα κινήσεων: κατά 20% από ρυθμίσεις/πληρωμές, 35% από πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία αποτελούν ενέχυρα συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια, και κατά 45% από πωλήσεις/τιτλοποιήσεις.

Στις τιτλοποιήσεις σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα υγιή δάνεια όλων των κατηγοριών, από στεγαστικά μέχρι επιχειρηματικά. Τον χορό των τιτλοποιήσεων ανοίγει η Eurobank, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην τιτλοποίηση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v