Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ελληνικής κατασκευής ανεμογεννήτρια

Η "EW16 Θέτις", ισχύος 50 κιλοβάτ, ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής με την ελάχιστη συντήρηση και με δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες του σημείου εγκατάστασης.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ελληνικής κατασκευής ανεμογεννήτρια

Το ενδιαφέρον αγοραστών τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, προσελκύει η πρώτη ελληνικής κατασκευής ανεμογεννήτρια "EW16 Θέτις", που κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Eunice Energy Group (EEG) στη Μάνδρα Αττικής και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κεντρίζοντας την περιέργεια των επισκεπτών.

Εξάλλου, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη βόρεια Ευρώπη, επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τεχνικός διευθυντής του ομίλου Eunice Wind, Γιώργος Πεχλιβάνογλου. Συνολικά, από την έναρξη της παραγωγής (τον Ιανουάριο του 2018) μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τέσσερις ανεμογεννήτριες. "Η παραγωγή συνεχίζεται δυναμικά, με στόχο κάθε βάρδια να παράγει 15-20 ανεμογεννήτριες ετησίως για το 2018 και το 2019" πρόσθεσε.

Η "EW16 Θέτις", ισχύος 50 κιλοβάτ, ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής με την ελάχιστη συντήρηση και με δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες του σημείου εγκατάστασης (θάλασσα, βουνό, ένταση ανέμων κλπ.).

Το όλο "εγχείρημα" τοποθετείται χρονικά το 2015, τόνισε ο κ. Πεχλιβάνογλου. "Ξεκίνησε ο σχεδιασμός σε συνεργασία με δύο γερμανικές εταιρείες. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε το πρωτότυπο το οποίο τοποθετήθηκε στη βόρεια Γερμανία, πολύ κοντά στη Βαλτική, ώστε να δοκιμαστεί σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (μεγάλα επίπεδα διάβρωσης, ψύχος). Στην Ελλάδα, ξεκίνησε ουσιαστικά το 2017. Αγοράστηκε ένα εργοστάσιο με 100% ιδιωτικά κεφάλαια της εταιρείας και στη συνέχεια ξεκίνησε η παραγωγή τον Ιανουάριο του 2018", είπε ο κ. Πεχλιβάνογλου.

Οι ανεμογεννήτριες σχεδιάστηκαν ειδικά για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή με γνώμονα συνθήκες και περιοχές της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Νέα εποχή στην ενέργεια

Η ανεμογεννήτρια που "έκλεψε" τις εντυπώσεις στην 83η ΔΕΘ, αποτελεί μία μόνο από τις βασικές "συνιστώσες" της αναπτυξιακής δυναμικής του Ομίλου EEG. Στο περίπτερο του ομίλου, στην 83η ΔΕΘ, εκτέθηκε η κεφαλή της ανεμογεννήτριας βάρους 7 τόνων, με τα ηλεκτρομηχανικά της μέρη, στα οποία περιλαμβάνονταν η ηλεκτρογεννήτρια μόνιμου μαγνήτη, τα συστήματα ασφαλείας και πέδησης, τα συστήματα προσανατολισμού προς τον άνεμο, οι επιμέρους αισθητήρες καθώς και μία πραγματική πτέρυγα της ανεμογεννήτριας μήκους 7,5 μέτρων, τοποθετημένη πάνω στην βάση των πτερύγων.

Με ένα τέτοιο ξεχωριστό έκθεμα, ήταν αναμενόμενο οι επισκέπτες να ρωτήσουν ποιες είναι οι χρήσεις τού και αυτό που "εισέπραξαν" τα στελέχη του Ομίλου ήταν ότι οι πολίτες αναζητούσαν απαντήσεις για την πραγματική ουσία της ενεργειακής ανάπτυξης, βλέποντας θετικά τη χρήση των ΑΠΕ και αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο εύρος της συγκεκριμένης αγοράς.

"Μπαίνουμε σε μια εποχή που ο παραγωγός - καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να παράξει, αλλά και να διαθέσει και να πουλήσει την ενέργειά του, όχι σε έναν κεντρικό διανομέα, ή σε ένα κεντρικό διαχειριστή δικτύου, αλλά σε αποκεντρωμένους καταναλωτές, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πεχλιβάνογλου.

Ενεργειακές κοινότητες για τη στήριξη οικονομικών κλάδων και περιοχών

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον χώρο της ενέργειας, ο όμιλος EEG διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, δίνοντας έμφαση και στον "δρόμο" της ενεργειακής συνεργατικότητας, ο οποίος άνοιξε (πρόσφατα) με τη θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων από το αρμόδιο υπουργείο. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος πρωταγωνιστεί στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας, στους Φούρνους, και ξεκινά ανάλογα "εγχειρήματα" με ένα αγροτικό συνεταιρισμό στη Λάρισα και με το σύλλογο επιχειρηματιών Καρδίτσας, σημείωσε ο κ. Πεχλιβάνογλου. "Πάμε να καλύψουμε πρωτογενείς ανάγκες ενέργειας αυτών των καταναλωτών καθώς και ανάγκες δευτερογενούς ανάπτυξης (...)Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους των προϊόντων", τόνισε ο κ. Πεχλιβάνογλου.

Οι συμμετέχοντες στις ενεργειακές κοινότητες - όπως και στην πρώτη, αυτή της νησιωτικής Ελλάδας- από απλοί καταναλωτές θα γίνουν ταυτοχρόνως και καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι, μπορούν να απολαμβάνουν οικονομικά και ενεργειακά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησής τους - μεταξύ άλλων - στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης.

Σημειώνεται ότι, στην "Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών" συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού και η εταιρεία "EUNICELABORATORIESA.ΑE", θυγατρική του Ομίλου EEG. Πρόκειται για την εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του "TILOS Project", του διεθνώς αναγνωρισμένου έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου.

Η "EUNICELABORATORIESA.ΑE" συμμετέχει στο σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση, με πλαίσιο συμφωνίας τεχνολογικής και αναπτυξιακής υποστήριξης της Ενεργειακής Κοινότητας. Η ιδρυτική πράξη σύστασης της "Ενεργειακής Κοινότητας Φούρνων Κορσεών" υπεγράφη στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Όμιλος EEG, στην 83η ΔΕΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v