Αναδιατάσσεται η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, με τους μεγάλους «παίκτες» να τοποθετούνται διεκδικώντας μέρος από την πίτα των πωλήσεων του 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ.
Οι μεγάλοι όμιλοι διαβλέπουν περιθώρια ανάπτυξης και δραστηριοποίησης τόσο λόγω της ανέλιξης του καυσίμου σε κύρια ενεργειακή πηγή, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ, όσο και ενόψει της αποκρατικοποίησης της κυρίαρχης ΔΕΠΑ στη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον η μετεξέλιξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς, με τα επενδυτικά σχέδια των αγωγών και των υποδομών αποθήκευσης, ανοίγει στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους δρόμους δυναμικότερης διείσδυσης στη χονδρική του φυσικού αερίου.
Η πρωτοπόρος Μυτιληναίος
Πιο συγκεκριμένα η Μυτιληναίος, μετά και το χθεσινό νέο της αποχώρησης της Motor Oil από την κοινή τους εταιρία, την M&M Gas, και την απόκτησή της κατά 100%, φαίνεται ότι συνεχίζει να κάνει πράξη τους στόχους της διοίκησης για δυναμικότερη ανάπτυξη στο φυσικό αέριο. Η Μ&Μ Gas, εμβληματική εταιρία ως προς τις απόπειρές της πριν από περίπου έξι χρόνια να ανοίξει την κλειστή χονδρική αγορά φέρνοντας τα πρώτα φορτία LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, θα αποτελέσει το όχημα της εισηγμένης για επενδύσεις στην αγορά. Η Μυτιληναίος, με τις απευθείας συμφωνίες που έκανε με τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κόσμου, όπως την Gazprom και την Qatar Gas, φέρνει ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας της.
Φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό και LNG από τον μεγαλύτερο παραγωγό, το Κατάρ. Φτιάχνει έτσι ένα καλάθι με πρώτη ύλη που παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και ανταγωνιστικό κόστος για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος και το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Πέρα αυτών των κινήσεων, η εισηγμένη κάνει πρώτη την επενδυτική κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος επάρκειας λόγω της αποεπένδυσης στον λιγνίτη, με το νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW, που θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Στη λιανική, επίσης μέσω της Protergia, προχωρά στην πώληση συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και φυσικού αερίου. Η Μυτιληναίος, επίσης, όπως έχει κάνει γνωστό και ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει εκφράσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, όταν έλθει η ώρα της αποκρατικοποίησής της.
Η νέα κόρη της Motor Οil
Δυνατή είσοδο και κυρίως στη λιανική αγορά ενέργειας κάνει και η Motor Oil. Μετεξελίσσεται σε ενεργειακό όμιλο. Διατηρεί το βαρύ της όπλο, που είναι τα υγρά καύσιμα, ωστόσο, με την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου που απέκτησε πέρυσι, έχει στρώσει τον δρόμο για τη δραστηριοποίησή της στη χονδρική. Αν και δεν είναι μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου, εντούτοις λειτουργεί ως πωλητής. Έτσι, μετά και την εξαγορά της NRG, της εταιρίας συμφερόντων Χανδρή, κάνει δυναμική είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης, η NRG είναι η νέα κόρη του ομίλου.
Δίκτυο διάθεσης του φυσικού αερίου αλλά και των προϊόντων ρεύματος θα είναι τα 1.400 πρατήρια των Avin, Shell και Cyclon. Η NRG ήδη ανακοίνωσε πρωτοποριακά συνδυαστικά προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο συνδυασμός με τα υγρά καύσιμα κίνησης, ναυτιλίας και αεροπορίας, καθιστά τον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη σε μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο φυσικό αέριο. Και η Μotor Oil παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της φαίνεται να επικεντρώνεται στο εμπορικό σκέλος της εταιρίας, για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει εκφράσει και τις ενστάσεις της απέναντι στο deal της ΔΕΠΑ με τη Shell και την απόκτηση του μεριδίου της πολυεθνικής από την Εταιρία Προμήθειας Αερίου Αττικής.
Η στρατηγική συνεργασία ΗΡΩΝ - ΕΛΙΝΟΙΛ
Πρόσφατα και η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την εταιρία εμπορίας καυσίμων ΕΛΙΝΟΙΛ. Η πρώτη εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, διεισδύει κατά κύριο λόγο στην προμήθεια φυσικού αερίου, συνδυάζοντας την πώληση του καυσίμου και με ηλεκτρική ενέργεια. Η ΗΡΩΝ θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία στη συνέχεια θα προμηθεύει τους πελάτες της. Η εταιρία πετρελαιοειδών, με ένα δίκτυο πρατηρίων άνω των 600, μπορεί να αποτελέσει και δίκτυο πώλησης των προϊόντων της ΗΡΩΝ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Το FSRU του Κοπελούζου
Φυσικά, ο πρώτος και εμπειρότερος παίκτης στην αγορά του φυσικού αερίου είναι ο όμιλος Κοπελούζου. Είναι η πρώτη εταιρία που έχει εδώ και χρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ρωσική Gazprom. Συνεχίζει να πουλά χονδρικώς καύσιμο σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους παίκτες, δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο όμιλος Κοπελούζου τρέχει την επένδυση του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία επένδυση που έχει ως σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου της περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων.
Η κάθοδος της ΖΕΝΙΘ
Από το νέο χάρτη δεν λείπουν και οι πρώτες εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα. Η ΖENIΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας), η οποία ελέγχεται μετά την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τον ιταλικό κολοσσό της Eni. Η ΖΕΝΙΘ κατεβαίνει και στην Αττική, διαθέτοντας συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το πελατολόγιό της σε φυσικό αέριο ανέρχεται περίπου σε 300.000 καταναλωτές.
Η επέκταση της ΕΠΑ Αττικής
Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η πρώην ΕΠΑ Αττικής, η οποία μετονομάστηκε σε «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας». Με τη σειρά της, επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπάρχει δίκτυο για την προμήθεια φυσικού αερίου, αν και το όπλο της είναι οι δεκάδες χιλιάδες πελάτες της στο Λεκανοπέδιο. Η ΕΠΑ Αττικής επίσης πουλά και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ρόλος της Elpedison
Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ένας ακόμη δυνατός παίκτης στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος, η Elpedison, με μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στους τρεις μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον συγκεκριμένο τομέα και έχει μπει επίσης και στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Η Elpedison δεν αποκλείεται να αποτελέσει το όχημα των Ελληνικών Πετρελαίων για μεγαλύτερη διείσδυση στο φυσικό αέριο.