Menezes (υφ. Ενέργειας ΗΠΑ): Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και συνεργάτες

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα το νότιο αγωγό φυσικού αερίου και το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας», τόνισε ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ από τη ΔΕΘ. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα ενεργειακά έργα.

Menezes (υφ. Ενέργειας ΗΠΑ): Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και συνεργάτες
  • της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Τα ενεργειακά θέματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη φετινή ΔΕΘ, με τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα να αναλύονται διεξοδικά.

Την εκδήλωση με θέμα «η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης» διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Mark Menezes που συμμετέχει στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό σχέδιο για τα ενεργειακά ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έδωσε βάρος στα νέα προγράμματα που θα «τρέξουν» αλλά και σε μια σειρά έργων που υλοποιούνται. Γεωγραφικά τα Βαλκάνια καθίστανται πύλη της ενιαίας αγοράς ενέργειας και σταυροδρόμι του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ´ οίκον II», ενώ σημείωσε πως ξεκινά η δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων με το κονδύλι να φτάνει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα πρόγραμμα 67 εκατομμυρίων θα αφορά στην ενεργειακή αποκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «πράσινο πιστοποιητικό», που θα αγοράζουν οι επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν όπως είπε να ενισχύσουν την «πράσινη» εικόνα τους.

Μηνύματα έστειλε στην ομιλία του και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Marc Menezes. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα το νότιο αγωγό φυσικού αερίου και το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας» σημείωσε. Ωστόσο αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάπτυξη του διαδρόμου North Stream, βλέποντας της ως ένα είδος παρέμβασης της Ρωσίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας κάλεσε τη χώρα μας «να δει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο εταίρο και αξιόπιστο συνεργάτη».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται, ύστερα από περισσότερα από 11 χρόνια, το εμβληματικό Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας το οποίο συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα προβολής της χώρας μας και αξιολόγησης αυτής της μορφής ενέργειας που είναι από τις πιο ολοκληρωμένες, καθώς προσφέρει και ενέργεια βάσης κι αυτό είναι το μέλλον», επισήμανε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει την, κρίσιμης σημασίας, διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική το 2022, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα, αντανακλώντας την σταθερή στόχευση για επιτάχυνση όλων των έργων του. Ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που θα «τρέξει» το project θα λέγεται «Αριάδνη Interconnection», εκφράζοντας τη βεβαιότητα «πως θα ξετυλίξει επιτέλους τον μίτο μιας διασύνδεσης υψηλών τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων». Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι χθες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v