Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Δεν έχουν αυξηθεί οι βλάβες και διακοπές ρεύματος

Απάντηση του υπουργού ΠΕΝ στη Βουλή για τα μπλακ άουτ στην Ύδρα και την Αττική. Σε ατυχή συγκυρία απέδωσαν τη διακοπή ρεύματος στο νησί, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν τοποθετήθηκαν στις ερωτήσεις βουλευτών για αποζημιώσεις επαγγελματιών.

Σταθάκης: Δεν έχουν αυξηθεί οι βλάβες και διακοπές ρεύματος

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, για τη σκληρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, αναφορικά με τα δύο μπλακ άουτ της ηλεκτροδότησης στην Ύδρα και την Αττική.

Στη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ανάδειξη από τον ΔΕΔΔΗΕ των αναδόχων 55 εργολαβιών κατασκευής έργων δικτύου διανομής, ο υπουργός επισήμανε: «Καλώ τους θιασώτες που μεταφέρουν ένα κλίμα κατάρρευσης του δικτύου κι ότι επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα, να μας φέρουν μία στατιστική που να δείχνει ότι οι βλάβες έχουν επιταχυνθεί».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Διαχειριστή Νίκος Χατζηαργυρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Μισδανίτης απέδωσαν το μπλακ άουτ στην Ύδρα, ο πρώτος σε «ατυχή συγκυρία» και ο δεύτερος στη «συνεργασία πολλών παραγόντων, ώστε να δυσκολεύσουν τον εντοπισμό της βλάβης». Ο κ. Μισδανίτης ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά χαρακτήρισε ως υπερβολές τα όσα μεταδόθηκαν περί «πανικού και χάους και κύματος φυγής τουριστών»: «Ήμουν στο νησί. Η εικόνα που είδα κι έχω είναι ενός πληθυσμού που ταλαιπωρήθηκε αλλά όχι του πανικού και του χάους. Δεν υπήρχε κύμα φυγής».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή σφυροκόπησαν τον υπουργό και τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με τα μπλακ άουτ στην Αττική και την Ύδρα, ενώ από την κριτική τους δεν έλειψε και το στοιχείο της μείωσης των επενδύσεων στη συντήρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του συστήματος μεταφοράς. Παράλληλα έθεσαν και ζήτημα αποζημίωσης των επιχειρηματιών κι επαγγελματιών της Ύδρας που επλήγησαν από το μπλακ άουτ, με τον κ. Μισδανίτη να απαντά: «Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για τις αποζημιώσεις. Θα το δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ο υπουργός αλλά και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ απέφυγαν να απαντήσουν για το θέμα της μείωσης των επενδύσεων στη διανομή αλλά ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε του ΑΔΜΗΕ: «Ο ΑΔΜΗΕ το 2020 θα είναι μία εταιρία διπλάσια σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Ποτέ ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε τέτοιο επενδυτικό όσο τώρα. Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση της Α’ και Β’ Φάσης των Κυκλάδων και της Κρήτης».

Η λύση για την Κρήτη

Από τις απαντήσεις του Γιώργου Σταθάκη έγιναν γνωστές και οι κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη από το 2020.

Όπως είπε, «ήδη έχει προκηρυχθεί η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ένα σημαντικό έργο απέναντι στο πρόβλημα του 2020. Η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική», πρόσθεσε, «θα καθυστερήσει ένα με δύο χρόνια». Κι εξήγησε: «Η ΡΑΕ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση να αναθέσει το έργο. Φορέας θα είναι μία ενιαία εταιρία, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών 51% και το μειοψηφικό η Euroasia Interconnector».

Αναφορικά με το ενδιάμεσο χρονικό στάδιο έως ότου υλοποιηθεί η μεγάλη διασύνδεση, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «θα αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες της ΔEH που πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας. Πρώτα οι πιο παλιές και στη συνέχεια οι υπόλοιπες. Η μελέτη ισοζυγίου για τα φορτία της Κρήτης είναι καθησυχαστική καθώς στο νησί υπάρχουν και πολλές ΑΠΕ».

Δύο ταυτόχρονες βλάβες στην Ύδρα

Αναφορικά με την Ύδρα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ είπε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν επαρκές». Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν ταυτόχρονα δύο βλάβες, η μία στο υποθαλάσσιο καλώδιο και η δεύτερη στο χερσαίο τμήμα: «Αυτές οι δύο βλάβες μάς έδιναν λάθος σήμα ως προς τον εντοπισμό τους και τον χειρισμό, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε με τον αποκλεισμό σεναρίων. Ο εντοπισμός ήταν εφικτός το βράδυ της Κυριακής αλλά δεν ρισκάραμε για λόγους ασφαλείας να τις αντιμετωπίσουμε. Ο χειρισμός έγινε το πρωί της Δευτέρας».

Οι γεννήτριες

Ο κ. Μισδανίτης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισε και δυσκολίες ως προς την εύρεση και μίσθωση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών: «Ο Διαχειριστής δεν έχει στην κατοχή του γεννήτριες. Εκεί υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει την άδεια, δεν του επιτρέπεται να λειτουργεί τις γεννήτριες. Η αρμοδιότητα είναι στις εταιρίες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Προβήκαμε από μόνοι μας στην ενέργεια να νοικιάσουμε γεννήτριες. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο να μεταφερθούν από τον Πειραιά στον Γαλατά κι από κει να φορτωθούν και να φτάσουν με πλοίο στο λιμάνι της Ύδρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v