Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΝΠ: Ως 31 Δεκεμβρίου το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ. Η ισχύς του εκτείνεται έως τις 31.12.2018. Η ρύθμιση αφορά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Τι διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη.

ΠΝΠ: Ως 31 Δεκεμβρίου το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΠΝΠ για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Σε αυτή αναφέρεται:

«Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά
τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος
του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Με διαδοχικές παρατάσεις

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, θα ισχύει με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, δήλωσαν στο ΑΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Επ αόριστον η εφαρμογή

Επ' αόριστον, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και όχι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, θα ισχύσει η εφαρμογή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με διευκρινίσεις στελεχών της κυβέρνησης. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον».

* Δείτε το ΦΕΚ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v