Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντεκα ενδιαφερόμενοι για το «Υπερταμείο» του ΕΤΕΑΝ

Ολοκληρώθηκε η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του ταμείου των 916 εκατ. ευρώ. Έντεκα οι ενδιαφερόμενοι συνεπενδυτές. Η μορφή των δανείων για τις ΜμΕ. Ατοκο το 40% του δανείου που θα λαμβάνουν.

Εντεκα ενδιαφερόμενοι για το «Υπερταμείο» του ΕΤΕΑΝ

Το ενδιαφέρον 11 χρηματοπιστωτικών οργανισμών προσέλκυσε η πρόσκληση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για τη δημιουργία του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα φέρει τον τίτλο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση». Στόχος του νέου προγράμματος που θα προκύψει από τη συνεπένδυση τραπεζών και ΕΤΕΑΝ (40% έναντι 60%) είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια χαμηλού επιτοκίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουνίου, όπου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στα γραφεία του ΕΤΕΑΝ έφθασαν οι φάκελοι συμμετοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank, καθώς και αυτές της Τράπεζας Αττικής και άλλων έξι συνεταιριστικών τραπεζών. Το ενδιαφέρον αυτό κρίνεται από το Ταμείο πολύ σημαντικό, καθώς το πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει πανελλαδική «διασπορά».

Οι τράπεζες που τελικώς θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα (σ.σ. αυτή την ώρα γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων) θα κληθούν να συνεισφέρουν 549,45 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 366,3 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει από την πλευρά του το ΕΤΕΝ, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο όλων των εποχών, καθώς το σύνολο των προς διάθεση πόρων θα φθάσει τα 915,75 εκατ. ευρώ.

Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν ως δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης (δύο υποπρογράμματα) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του δανείου, δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ, θα είναι άτοκο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των κεφαλαίων που συνεισφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή για το 60% του δανείου, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων τους.

Τα δάνεια μπορούν να κυμαίνονται, ανάλογα με την επιλογή του υποπρογράμματος, από 10.000 έως 500.000 ευρώ και από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ.

Τα υποπρογράμματα

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» θα είναι διαρθρωμένο σε δύο υποπρογράμματα:

Το Υποπρόγραμμα 1 θα παρέχει δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου καθορίζεται στα 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 24 μήνες.

Το Υποπρόγραμμα 2 θα παρέχει δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ανάπτυξης ή επέκτασης όπως τεκμηριώνεται από το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης). Το ύψος δανείου ορίζεται έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων. Τα παραπάνω όρια ορίζονται ανά επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των δανείων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ορίζεται μεταξύ 10.000 έως 500.000 ευρώ και η διάρκειά τους από 24 έως 60 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v