Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Από τον Οκτώβριο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Πιθανή η σύνδεση κάποιων μέτρων για το χρέος με τα πλεονάσματα. Πώς θα αποφασίζεται η χρήση του δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Σε μια επιτυχημένη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη προσβλέπουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής τους σήμερα στην οδό Νίκης.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ο κος Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ορισμένα εξ αυτών να συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, άφησε όμως να φανεί ότι θα υπάρχει ένας σχετικά αυξημένος βαθμός ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικού χώρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη ή σε συνεργασία με τους θεσμούς, ο κος Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι κάπως περίπλοκο το θέμα, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι κατ’ αρχάς θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις, εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου. Προσέθεσε ευθύς αμέσως δε ότι η Ελλάδα από τον επόμενο Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», καθώς θα πρέπει να υποβάλει έως τις 15 του μήνα, όπως όλα τα κράτη μέλη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του ανέδειξε τις διατυπώσεις του κου Ντομπρόβσκις αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει πολλές φορές, ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κος Τσακαλώτος είπε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, υπάρχουν όμως διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να το κάνεις αυτό. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι αυτό που θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

Τέλος, ο κος Ντομπρόβσκις επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφύλαξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση προκύπτει ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι κλειδωμένος. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει συζήτηση αναφορικά με τον ακριβή προσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2023-60, ο οποίος με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις, έχει τεθεί ασαφώς σε πάνω από 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v