Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς πρόσκληση για ρύθμιση θα μεταβιβάζονται επιχειρηματικά NPLs

Η υποχρέωση 12μηνης ενημέρωσης - πρόκλησης πριν μεταβιβαστεί κόκκινο δάνειο διατηρείται μόνο για τους καταναλωτές. Στόχος η διευκόλυνση της μεταβίβασης πακέτων επιχειρηματικών δανείων.

Χωρίς πρόσκληση για ρύθμιση θα μεταβιβάζονται επιχειρηματικά NPLs

Τη δυνατότητα μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων σε εταιρείες διαχείρισης χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση ρύθμισης προς το δανειολήπτη, δίνει στις τράπεζες το πολυνομοσχέδιο.

Πλέον, όπως προβλέπεται σε σχετικό άρθρο, η υποχρέωση πρόσκλησης των δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων για να ρυθμίσουν την οφειλή τους τουλάχιστον 12 μήνες πριν τη μεταβίβασή της, υπάρχει μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι καταναλωτής κατά το άρθρο 1α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191).

Η νέα αυτή ρύθμιση, καταλαμβάνει και τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, καθώς έως αυτή τη στιγμή, μπορούσε να γίνει μεταβίβαση δανείου χωρίς πρόσκληση ρύθμισης, μόνο στις περιπτώσεις των μη συνεργαζόμενων (δανειοληπτών). Πάντως για να μη διαταραχτεί η ασφάλεια των συναλλαγών, προβλέπεται ότι η διάταξη αυτή θα εφαρμόζεται μόνο σε μεταβιβάσεις που καταχωρίζονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η διάταξη αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μεταβίβασης πακέτων επιχειρηματικών δανείων, περιορίζοντας το διοικητικό κόστος της μεταβίβασης.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική, η συγκεκριμένη διάταξη δεν περιορίζει την προστασία των οφειλετών, που δεν εμπίπτουν στον ορισμό του καταναλωτή, καθώς και γι' αυτούς τους οφειλέτες οι εταιρίες διαχείρισης υποχρεούνται να τηρήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (παρ. 22 του άρθρου 1 του ν. 4354/2015), ενώ, αν η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας ξεκίνησε από το πιστωτικό ίδρυμα, τότε συνεχίζεται από τον εκδοχέα (τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4354/2015).

Στο ίδιο κεφάλαιο, ορίζεται ρητώς προς αποφυγή κάθε ερμηνευτικής αμφιβολίας ότι οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις είναι χρηματοδοτικά ιδρύματα. Λόγω του ερμηνευτικού χαρακτήρα της διάταξης, ορίζεται ότι η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και σε εταιρίες που έχουν ήδη λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης, πάλι, προς αποφυγή ερμηνευτικών αμφισβητήσεων, ορίζεται ότι η αναγγελία της εκχώρησης μπορεί να γίνει άτυπα, καθώς και με μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Λόγω του ερμηνευτικού χαρακτήρα της διάταξης, προβλέπεται ότι εφαρμόζεται και σε αναγγελίες που έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

 

* Δείτε το πολυνομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v