Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρεμβάσεις για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Τι αναφέρει το τεχνικό μνημόνιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Ποιοι νόμοι θα πρέπει να προωθηθούν. Ζητεί τη διαμόρφωση ειδικού σχεδίου για την προώθηση των εξαγωγών. Πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

Παρεμβάσεις για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η λήψη μέτρων για την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας και εγκατάστασης των επιχειρήσεων τίθεται στο τεχνικό μνημόνιο και ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να προχωρήσει σε οριζόντιες ρυθμίσεις που θα σχετίζονται με την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων, ενώ καλείται να αναβαθμίσει και το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα καταχωρούνται οι κοινοποιήσεις, οι εγκρίσεις και το πρόγραμμα επιθεωρήσεων των επιχειρήσεων.

Το τεχνικό μνημόνιο θέτει και το ζήτημα των αλλαγών στους νόμους 3190/1955 που αφορά το δίκαιο των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών και θέτει ως προαπαιτούμενο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τους μετασχηματισμούς και τις συγχωνεύσεις των εταιρειών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του νόμου για τις ΕΠΕ ήδη βρίσκεται στη Βουλή, ενώ για τις ΑΕ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, το υπουργείο καλείται:

- Να διαμορφώσει σε συνεργασία με τους φορείς ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, το οποίο θα παρακολουθείται κάθε τρεις μήνες.

- Να αναθέσει στον οργανισμό τυποποίησης την εναρμόνιση των 372 τεχνικών προδιαγραφών που έχουν προταθεί στο πλαίσιο της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τον κλάδο των δομικών υλικών.

- Να ορίζεται τεχνικός σύμβουλος για δημοτικά έργα προϋπολογισμού άνω των 500.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επιπρόσθετα, στο τεχνικό μνημόνιο αναφέρεται ότι θα πρέπει:

- Να τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία για τη δημιουργία ιδιωτικών κλινικών, με σκοπό την έγκρισή του έως τα μέσα Ιουλίου του 2018.

- Όσον αφορά το κτηματολόγιο, οι αρχές θα πρέπει να διαμορφώσουν και να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα τον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και τους δασικούς χάρτες με τελική προθεσμία την 31/06/2021 (και για τις δύο παρεμβάσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v