Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασυλο και σε δεύτερο Τούρκο από τη δευτεροβάθμια επιτροπή

Η απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει ουσιαστικά την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό.

Ασυλο και σε δεύτερο Τούρκο από τη δευτεροβάθμια επιτροπή

 

Ελεύθερος θα αφεθεί προσεχώς και ο δεύτερος από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που εκζητούνται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Με απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού,ο τούρκος Γκιουζέλ Αχμέτ θα αφεθεί ελεύθερος , με το σκεπτικό οτι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες σε βάρος του αλλα και διότι εάν εκδοθεί στην Τουρκία, λόγω τη ςκαταστασης που επικρατεί πιθανολογείται οτι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Η απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει ουσιαστικά την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται από την κατάσταση που επικρατεί στην Άγκυρα. Ακόμη τα μέλη της επιτροπής Ασύλου επισημαίνουν οτι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Αχμέτ είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Στην απόφαση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v