Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία - Γαλλία αποφασίζουν μόνες για την Ελλάδα

Διαλύεται το Washington Club. Παρίσι και Βερολίνο επεξεργάζονται την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τηρούν σιγή ιχθύος. Ελάχιστη η πρόοδος. Οι 7 απαιτήσεις του Βερολίνου. Η Γαλλία κλίνει προς τις γερμανικές θέσεις. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Γερμανία - Γαλλία αποφασίζουν μόνες για την Ελλάδα

Φραγκφούρτη, ανταπόκριση (read the article in English in the right column)

Στην de facto διάλυση του λεγόμενου Washington Club προχώρησαν Γερμανία και Γαλλία, καθώς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες και αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr την απόλυτη ανατροπή και ανέφεραν ότι το παιχνίδι έχει μεταφερθεί σε Βερολίνο και Παρίσι και έχει κυρίως πολιτική χροιά.

Ενας εκ των ανώτατων αξιωματούχων, που έχει γνώση των «αλλαγών» και των συνομιλιών -καθώς όπως είπε ακόμα δεν έχουμε μπει στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις- σχολίασε ότι «έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στο θέμα του χρέους και της επόμενης μέρας, καθώς απλά εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο τα διάφορα σενάρια», που είναι ήδη γνωστά.

Αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις αποκάλυψε ότι «ο γαλλογερμανικός άξονας θα αποφασίσει και οι θεσμοί θα ενημερωθούν μετά», αφήνοντας αιχμές για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Κανονικά, και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε προετοιμαστεί βάσει και των δύο προηγούμενων αποφάσεων και όπως ανέφεραν τα έγγραφα που αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάμβανε πρώτα διμερείς επαφές με τις «σκληρές» χώρες για να διερευνήσει τις προθέσεις, μετά θα άνοιγε τον διάλογο στο «μικρό Club» και αφού συμφωνούσαν οι «λίγοι», θα έφερνε το θέμα στην ολομέλεια του Eurogroup.

Και ενώ αρχικά δόθηκε ώθηση στις διαπραγματεύσεις και στο λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» και την αυτόματη σύνδεση χρέους - ανάπτυξης, η τοποθέτηση του κ. Σολτς (φωτ. αριστερά) στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε ανώμαλα τις προσδοκίες. Οπως είχαμε αποκαλύψει, στην Ουάσινγκτον ο κ. Σολτς έβαλε βέτο στον αυτοματισμό του «γαλλικού κλειδιού» και επανέφερε μια σειρά από απαιτήσεις.

Διπλωματική πηγή από το Παρίσι ανέφερε στο Euro2day.gr ότι ο κ. Μαρκόν, αντιλαμβανόμενος την πρόθεση του Βερολίνου για «σύγκρουση» στο θέμα τις εμβάθυνσης της ευρωζώνης, πάτησε και αυτός «φρένο» στο θέμα Ελλάδα. «Είναι προσωπικό στοίχημα του κ. Μακρον να περάσει τις θέσεις του στην αναδιάρθρωση της ευρωζώνης. Εκτιμώ ότι δεν επιθυμεί δύο ανοικτά μέτωπα με τη Γερμανία. Συνεπώς το Παρίσι κλίνει προς τις γερμανικές θέσεις όσον αφορά στη χώρα σας», ανέφερε η πηγή.

Τρίτη πηγή από την ευρωζώνη επιβεβαίωσε ότι Γαλλία και Γερμανία θεώρησαν «φρέσκο» και πολύ χαμηλών τόνων τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους το «θέμα Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι «ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θεωρείται γερμανόφιλος και έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Σολτς».

Τι ζητούν οι Γερμανοί

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Σεντένο μετέβη χθες στο Βερολίνο όχι για να ενημερώσει αλλά για να... ενημερωθεί.

1. Το Βερολίνο επιθυμεί να ψηφίσει για την Ελλάδα σε μια διαδικασία «όλα σε ένα». Χρέος, μεταμνημονιακό πακέτο, δόσεις, ρευστότητα (μαξιλαρι) να πάνε για μία ψήφο στην γερμανική βουλή. Αυτό γεννά τον κίνδυνο της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, γι’ αυτό και υπάρχει η προετοιμασία για το λεγόμενο «roll over» του προγράμματος. Πάντως υπάρχει η διάθεση για κλείσιμο ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, με ένα «έξτρα» Eurogroup.

2. Οι Γερμανοί αρνούνται την αυτόματη σύνδεση χρέους με ανάπτυξη.

3. Το Βερολίνο επιμένει στο θέμα της «μη ανατροπής» σε ό,τι συμφωνηθεί αναφορικά με ορόσημα που θα τεθούν στη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το 2022.

4. Θέλουν επίβλεψη ανά τρεις μήνες, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» (enhanced surveillance), όπως υπάρχει στη γραμμή του ΕΣΜ ECCL+. Και εδώ υπάρχει μια παγίδα, καθώς η εν λόγω επίβλεψη επιτρέπει προληπτικές παρεμβάσεις με μέτρα, εάν υπάρχει υποψία παρέκκλισης (derail of fiscal trajectory).

5. Εάν η Ελλάδα δεν πειστεί να ζητήσει προληπτική γραμμή, τότε θα υπάρξουν σκληρές ρήτρες για την όποια «ήπια» ελάφρυνση του χρέους.

6. Το Βερολίνο θέλει κάθε χρόνο συνολική επανέγκριση του δημοσιονομικού και αναπτυξιακού προγράμματος της Ελλάδας, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να το δεχθεί η Αθήνα.

7. Τέλος, το Βερολίνο θα συνομιλήσει με το ΔΝΤ για τη μελλοντική του πορεία στην ΕΕ και συνεπώς στην Ελλάδα.

Η αξιολόγηση και η κάθοδος των θεσμών

Για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ως προς το τι πραγματικά συζητείται για το θέμα της Ελλάδας, η ευρωζώνη ετοιμάζεται να εστιάσει στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης και στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θεωρείται ελλιπές. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ενστάσεις στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και ως προς το πόσο εύκολη και εφαρμόσιμη θα είναι αφού ήταν μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης που δεν πήρε ακόμα σάρκα και οστά.

Επίσης αξιωματούχοι όπως ο επίτροπος Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο, όταν μιλούν για την Ελλάδα, αναφέρουν τη γνωστή γενικόλογη προτροπή να παραμείνουμε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις και «εύχονται» όλα να λήξουν τον Ιούνιο, γεγονός που δείχνει ότι δεν γνωρίζουν λεπτομερώς τι ακριβώς παζαρεύει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Πάντως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης, αφού περιορίζονται στο να αναλύουν ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να ξέρουν ποια τελικά κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Προς το παρόν, ο πήχης παραμένει χαμηλά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v