Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν τα κανάλια στη συζήτηση των προσφυγών στο ΣτΕ

Στις προσφυγές τους τα κανάλια χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Τι είπαν τα κανάλια στη συζήτηση των προσφυγών στο ΣτΕ

Ολοκληρώθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή η συζήτηση των προσφυγών που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Αlpha , Skai , Star και Mega , όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Βασική αιτία της προσφυγής τους είναι η θέση τους ότι η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος συμπληρώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια γεγονός που παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ.

Στις προσφυγές τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Οι ίδιοι τονίζουν πως η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν, μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας , ταυτόχρονα, την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας. Τα τεχνικά στοιχεία εναντίον των οποίων προσφεύγουν αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Να σημειωθεί πως ήδη το ΕΣΡ έχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, αποκλείοντας μόνο μια υποψηφιότητα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον εκ των εισηγητών. Παρών στη διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρουμάνος.

Οι τηλεοπτική σταθμοί εκπροσωπήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ και μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων. Όπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριο σας ήταν μόνο 4. Τώρα έγιναν 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες», αντέτεινε στο σημείο αυτό πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου.

Ως προς το τίμημα οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι είναι υπέρμετρο και παρέπεμψαν στα ισχύοντα στην Κύπρο όπου όπως υποστήριξαν η τιμή μιας τηλεοπτικής άδειας κυμαίνεται στις 50.000 ευρώ.

-Το τίμα είναι υπέρμετρο. Στην Κύπρο π.χ μπορώ να έχω τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη , συνεπώς είναι μη νόμιμη η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Όπως σημείωσαν μάλιστα από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Από την πλευρά του δημοσίου, οι νομικοί σύμβουλοι επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣΤΕ , αφετέρου τις αγωγες αποζημιωσης τηλεοπτικών σταθμών για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομυριων ευρώ ειναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή:

"Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Ομως τότε ο skai προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 που ηταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το star και Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δίνοντας περισσότερα χρήματα. Ολοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v