Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 700 εκατ. οι απλήρωτοι φόροι το Μάρτιο

Στα 3,555 δισ. ευρώ οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία μέσα σε τρεις μήνες. Αυξήθηκαν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Κίνδυνος κατάσχεσης για 1,72 εκατ. φορολογούμενους.

Στα 700 εκατ. οι απλήρωτοι φόροι το Μάρτιο

Νέο άλμα αλλά με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης κατέγραψαν τον Μάρτιο οι απλήρωτοι φόροι προς το δημόσιο αγγίζοντας αισίως τα 3,309 δισ. ευρώ έναντι 2,6012 δισ. ευρώ. Αν περιληφθούν και μη φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έμειναν απλήρωτες, τότε το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο προστέθηκε στα τεφτέρια του δημοσίου φτάνει τα 3,555 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.

Η «απάντηση» από την πλευρά των εισπρακτικών μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η γνωστή: κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε συνδυασμό με ρυθμίσεις έδωσαν ανάσα στα ταμεία του δημοσίου όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από την πίεση ενός κοκτέιλ υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που φέρνουν την Ελλάδα μεταξύ των «κορυφαίων» στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόνο τον Μάρτιο τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκαν κατά 21.275. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( 1.109.971 για την ακρίβεια ) έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ 1.720.690 φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή τέτοιων μέτρων.

Το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε κατά περίπου 60.000 δεδομένου ότι ο Μάρτιος είναι σχετικά «νεκρός» μήνας από την άποψη των φορολογικών υποχρεώσεων.

Κατασχέσεις, απειλές κατασχέσεων και ρυθμίσεις έχουν αποδώσει από τις αρχές του έτους εισπράξεις 454 εκατ. ευρώ ενώ αν αθροιστούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (97,888 δις ευρώ) έως το τέλος του περασμένου έτους και νέες οφειλές, οδηγούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ( 101,641 δις ευρώ) που υπερβαίνουν το μισό ΑΕΠ της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v