Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TAP: Τελειώνει η κατασκευή τον Νοέμβριο παρά τις αντιδράσεις στην Καβάλα

Τρία χιλιόμετρα πριν να βγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το δυτικό τμήμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Η αλλαγή της όδευσης στην Καβάλα. Στο 1,5 δισ. ευρώ οι άμεσες επενδύσεις.

TAP: Τελειώνει η κατασκευή τον Νοέμβριο παρά τις αντιδράσεις στην Καβάλα

Αντίστροφη μέτρηση οκτώ μηνών για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και με μοναδικό αγκάθι τα 11 χλμ. της όδευσης από την Καβάλα.

Τρία χιλιόμετρα απομένουν για να βγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα ο 550 χιλιομέτρων αγωγός, και χθες, από την Καστοριά, η country manager του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή μαζί με τους αρχιμηχανικούς της κοινοπραξίας Bonatti - JP ΑΒΑΞ παρουσίασαν στους δημοσιογράφους την πορεία των εργασιών για το τμήμα των 360 χλμ. από την Καβάλα μέχρι την Καστοριά.

Σύμφωνα με την κ Παπαλεξανδρή, οι μηχανουργικές εργασίες του αγωγού θα έχουν ολοκληρωθεί επί ελληνικού εδάφους τον Νοέμβριο του 2018. Η ίδια έκανε γνωστό ότι μέσα στο 2019 θα έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές για τη λειτουργία του, ώστε το 2020 να περάσουν κανονικά μέσα από τις 32.000 σωληναγωγούς του ελληνικού τμήματος οι πρώτες ποσότητες του αζέρικου φυσικού αερίου.

Το τμήμα του αγωγού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ώστε να συνδεθεί με εκείνο που κατασκευάζεται στη γειτονική χώρα κι από κει να περάσει υποθαλάσσια στην Ιταλία.

Απόφαση για Καβάλα

Η κ. Παπαλεξανδρή δήλωσε την αποφασιστικότητα της κοινοπραξίας να ολοκληρωθεί ο αγωγός παρά τα εμπόδια στην Καβάλα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων της Καβάλας έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις της τοπικής κοινωνία αναφορικά με την όδευση του αγωγού από εδάφη τύρφης. Η γενική διευθύντρια είπε χθες από την Καστοριά πως έχει ληφθεί απόφαση ώστε να αλλάξει πορεία ο αγωγός από την επίμαχη διαδρομή, σημειώνοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, «επείγει να ολοκληρωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των παραγόντων της περιοχής έχουν να κάνουν αναφορικά με την επαναφορά της αγροτικής παραγωγικότητας καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη διαδρομή του αγωγού μέσα από εδάφη της τύρφης. Η κ. Παπαλεξανδρή δηλώνει την απόφαση της κοινοπραξίας να παραμείνει ανοικτή η εταιρία στη διαβούλευση, λέγοντας όμως πως από τη στιγμή που ο αγωγός άλλαξε πορεία, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μη γίνουν οι εργασίες στα συγκεκριμένα τμήματα.

Στο 1,5 δισ. ευρώ η επένδυση

Ο αγωγός TAP στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας έχει φέρει άμεσες επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και στην κορύφωση των εργασιών του οι απασχολούμενοι έφτασαν τις 3.500. Πρόκειται για άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες σήμερα είναι στις 3.300.

Η κατασκευή του έργου φτάνει στην τελική ευθεία, χωρίς την πρόκληση σοβαρού εργατικού ατυχήματος αλλά και με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Να σημειωθεί ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με τον ΔΕΣΦΑ για τη συναφή της σύμβασης συντήρησης του αγωγού TAP.

Ο αγωγός σε πρώτη φάση της λειτουργίας του θα μεταφέρει ποσότητες 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτές είναι συμβολαιοποιημένες. Υπάρχει και η δυνατότητα διπλασιασμού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v