Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Όπου απαγορεύεται το κάπνισμα απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΣτΕ: Όπου απαγορεύεται το κάπνισμα απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ίδιο με το συμβατικό ως προς τους περιορισμούς και τους όρους διαφήμισής του απεφάνθη η Ολομέλεια του ΣτΕ που απέρριψε προσφυγή του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ.

Όπως επεσήμανε στην απόφασή της η Ολομέλεια (704/2018) το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 4419/2016 που επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Ακόμη, με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνίσματος, το ύψος των προστίμων για τους παραβάτες, κ.λπ.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας , σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το συμβατό τσιγάρο στους ίδιους υπόκειται και το ηλεκτρονικό.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ διευκρινίζει ωστόσο ότι ο Σύνδεσμος, μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχθηκε οικονομική ζημιά, όπως και να αξιώσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί (και τα μέλη του) από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v