Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν τα ξένα funds από τις ελληνικές τράπεζες

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν στην έδρα του SSM το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου. Πώς επηρεάζει η διαδικασία τις τοποθετήσεις των ξένων funds και τι πραγματικά θα καθορίσει την επενδυτική τους στάση στον κλάδο.

Τι περιμένουν τα ξένα funds από τις ελληνικές τράπεζες

Συνάντηση με την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας θα έχουν στην Φρανκφούρτη, εντός του δευτέρου 15νθημέρου του Απριλίου, οι Έλληνες τραπεζίτες με βασικό θέμα της ατζέντας τα εν εξελίξει stress tests των ελληνικών τραπεζών.

«Από το ραντεβού στην Φρανκφούρτη θα προκύψουν σοβαρές ενδείξεις για το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Έως τότε ο επόπτης θα τρέξει το δικό του μοντέλο της άσκησης, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις και όλα θα είναι έτοιμα για την τελική ανακοίνωση του αποτελέσματος, η οποία έχει προγραμματισθεί για την 4η Μαΐου». Προς το παρόν η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών διευθύνσεων και των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πηγές «μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας».

«Νεκρός» χρόνος

Τα stress test, επί της ουσίας το αποτέλεσμα αυτών, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και για τους ξένους επενδυτές και τους fund managers, όπως αποτυπώθηκε στο γύρο επαφών που είχαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στο ετήσιο European Financial Forum που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο η Morgan Stanley. «Όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος των τεστ αντοχής τόσο θα αναβάλλεται η απόφαση των επενδυτών να τοποθετηθούν στις μετοχές του κλάδου», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας που μετείχε στις συναντήσεις στο Λονδίνο. «Εξ ου και βλέπουμε χαμηλό τζίρο στην χρηματιστηριακή αγορά», προσθέτει.

Καθοριστικές οι πωλήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών και για το πλάνο πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. «Διαπιστώσαμε ότι οι πωλήσεις, ο όγκος αυτών, αποτελούν το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Ουσιαστικά, οι ξένοι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών αναφέρουν ότι όσο μεγαλύτερο από πλευράς όγκου είναι το πλάνο των πωλήσεων κόκκινων δανείων τόσο πιο επιθετική είναι η στρατηγική των τραπεζών με στόχο την μείωση του βουνού των NPLs. «Θεωρούν ότι με τις πωλήσεις, σε αντίθεση με άλλα εργαλεία, επιτυγχάνεται η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, καθώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με το πλέον καθαρό τρόπο», αναφέρει πηγή.

Ακίνητα

Από τα πλέον «καυτά» θέματα για τους ξένους είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες στα ακίνητα με τα οποία θα βρεθούν στην κατοχή τους είτε μέσω ρευστοποιήσεων, είτε μέσω πλειστηριασμών. «Ρωτούσαν τους τρόπους που θα εφαρμόσουμε με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων, τα οποία πρέπει να αποδίδουν στις τράπεζες κάποιο εισόδημα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που παρουσίασαν τα στελέχη των τραπεζών προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων ήταν και η σύσταση εταιρειών επενδύσεων, όπως έγραψε το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v