Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματαγορά: Η είσοδος της Dromeus και η μάχη για «καλά» ακίνητα

Νέα δεδομένα στο ελληνικό real estate δημιουργεί η είσοδος νέων «παικτών» όπως η Dromeus Capital. Τα πακέτα ελκυστικών ακινήτων που ετοιμάζουν οι τράπεζες μετά τον συνωστισμό διεκδικητών σε διαγωνισμούς και πλειστηριασμούς.

Κτηματαγορά: Η είσοδος της Dromeus και η μάχη για «καλά» ακίνητα

Η σφήνα της Dromeus Capital Management στον χθεσινό διαγωνισμό της Εθνικής Leasing για την πώληση τεσσάρων κτιρίων, μεταξύ των οποίων και τρία κτίρια γραφείων που κατείχε στο παρελθόν ο όμιλος Βωβού, επιβεβαιώνει τη μεγάλη κινητικότητα στα καλά ελληνικά ακίνητα που πωλούν οι τράπεζες.

Είτε πρόκειται για ποιοτικά κτίρια γραφείων, όπως το ακίνητο που μισθώνει η Wind Hellas και πωλήθηκε χθες στην Dromeus, είτε για ξενοδοχεία όπως ο όμιλος Λακιτίρα στην Κω που απέκτησε ο όμιλος Atlantica, είτε για εμπορικά ακίνητα όπως το κλειστό κατάστημα στην Ερμού που αγόρασε προ ημερών η Εθνική Πανγαία. Στη διάρκεια του 2017, οι εγχώριες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) πραγματοποίησαν αγορές άνω των 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός.

Ο χθεσινός διαγωνισμός και οι πρόσφατοι πλειστηριασμοί στηρίζουν την επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών να προχωρήσουν στην πώληση και άλλων τέτοιων πακέτων με καλά ακίνητα. Στελέχη της αγοράς real estate επισημαίνουν πως τέτοια ακίνητα μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά είναι σε ικανό αριθμό.

Ένα παράδειγμα που αναφέρουν είναι το χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development, η οποία διέθετε αξιόλογα ακίνητα. Υπάρχουν, όμως, και μικρότερα χαρτοφυλάκια αλλά και μεμονωμένα εμπορικά ή τουριστικά ακίνητα.

Η είσοδος της Dromeus (στη φωτό ο managing partner Αχιλλέας Ρισβάς), που επικράτησε στους διαγωνισμούς για δύο από τα τέσσερα ακίνητα που πωλούσε η Εθνική Leasing, είναι το πρώτο, σημαντικό, βήμα της επενδυτικής εταιρείας στο εγχώριο real estate. Η επενδυτική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις καθώς διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρησιμοποιήσει και δανεισμό αν χρειαστεί.

Η Dromeus «χτύπησε» χθες το μεγαλύτερο από τα τέσσερα ακίνητα που πωλούσε η Εθνική Leasing, το κτιριακό συγκρότημα επί της Λεωφόρου Κηφισίας 66 στο Μαρούσι, που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Wind. Πρόκειται για συγκρότημα συνολικής επιφανείας 8.334 τετραγωνικών μέτρων, με τέσσερα υπόγεια (συνολικής επιφανείας 25.200 τ.μ. και 812 θέσεις στάθμευσης), που πωλούνταν με ελάχιστη προσφορά τα 21 εκατ. ευρώ. Η επενδυτική εταιρεία κατέθεσε προσφορά ύψους 23,6 εκατ. ευρώ υποσκελίζοντας τους άλλους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η Trastor ΑΕΕΑΠ. Ενδιαφέρον για κάποια ακίνητα εκδήλωσε χθες και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η προσφορά της Dromeus οδηγεί σε απόδοση που προσεγγίζει το 6,8%, αν συμπεριληφθούν και οι κενοί χώροι του συγκροτήματος. Απόδοση που προσεγγίζει το 7% εξασφαλίζει η εταιρεία με την προσφορά, ύψους 2,35 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε για το δεύτερο ακίνητο που αποκτά. Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία γραφειακών χώρων 4ου ορόφου, επιφάνειας 921 τ.μ. και 19 θέσεις στάθμευσης στο Β’ και Γ' υπόγειο, στην οδό Θεοφάνους 4 στην Αθήνα, με προβολή στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με τη Λ. Κηφισίας. Ως ελάχιστη τιμή πώλησης είχαν οριστεί τα 2,05 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Dromeus είχε καταθέσει και την υψηλότερη προσφορά για την ομάδα (cluster) των τεσσάρων ακινήτων. Η Εθνική Leasing είχε ζητήσει τόσο μεμονωμένες προσφορές για τα τέσσερα κτίρια, όσο και ενιαία προσφορά για το σύνολο των ακινήτων (με ελάχιστη τιμή τα 36,5 εκατ. ευρώ).

Όμως, πιθανότατα θα προχωρήσει σε ξεχωριστή πώληση του κάθε κτιρίου καθώς για το ένα εκ των τεσσάρων δεν κατατέθηκε χθες καμία προσφορά. Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Πουλίου 6 στους Αμπελοκήπους, και σήμερα στεγάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου γραφείων και καταστημάτων αγγίζει τα 6.400 τ.μ. και αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο με τέσσερα καταστήματα και τέσσερα υπόγεια με 191 θέσεις στάθμευσης. Η ελάχιστη τιμή πώλησης είχε οριστεί στα 13 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο ακίνητο που πωλήθηκε χθες, με τιμή στο 1,495 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην περιοχή των Βριλησσίων (λεωφόρος Πεντέλης 11-13) και πέρασε σε εταιρεία που συνδέεται με τη Centric.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v