Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Aυξάνονται τα κονδύλια για τα νησιά του Αιγαίου

Στόχος η ικανοποίηση των αναγκών των νησιών που έχουν πληγεί από την κρίση και τις προσφυγικές ροές. Σε ποιους τομείς κατευθύνονται οι επιπλέον πόροι.

Χαρίτσης: Aυξάνονται τα κονδύλια για τα νησιά του Αιγαίου

Τον υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης (φωτό).

Ειδικότερα, από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός των δύο ειδικών προγραμμάτων, λόγω της μεγάλης ζήτησης έργων, αποφασίστηκε να αυξηθούν στα 102 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, θα χρηματοδοτηθούν 57 έργα προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 44 έργα, προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πέραν των παραπάνω κονδυλίων, στις δύο περιφέρειες θα υπαχθούν και έργα προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά αφορούν τους τομείς της οδοποιίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης, του πολιτισμού, των υποδομών εκπαίδευσης, της αφαλάτωσης, του τουρισμού, των λιμενικών υποδομών, των υποδομών υγείας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση αλλά και τις μεταναστευτικές ροές. Τόνισε δε, ότι βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να αυξήσει τον προϋπολογισμό των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση για την υλοποίηση έργων.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη νέα πολιτική συνοχής, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το κριτήριο της νησιωτικότητας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη νέα κατανομή (μετά από το 2020) των κοινοτικών κονδυλιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Νησιωτικότητα. 102 εκατ. ευρώ μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων επενδύονται στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.  Όλα τα έργα είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας. Έργα που για χρόνια έλειπαν από τα νησιά μας και που θα προσφέρουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, όπως ο Aϊ Στράτης, τα Ψαρά, το Αγαθονήσι, ή η Κάσος, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, μέχρι σήμερα, οι νησιώτες έχουν βιώσει πολλές θετικές αλλαγές και οι υποδομές των νησιών έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των κονδυλίων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν λύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάκαμψη των νησιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v