Ντ. Κοστέλο: Αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα χρειάζεται ελάφρυνση «επιπλέον και πάνω» απ’ ότι έχει γίνει έως τώρα. Σενάριο χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις. Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ακόμα και με πλεονάσματα 3,5%.

Ντ. Κοστέλο: Αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους

Την Παρασκευή τελειώσαμε την τρίτη αξιολόγηση και αυτό είναι πολύ καλό νέο. Ετσι ξεκίνησε η συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Είναι πρόκληση αλλά μπορεί να γίνει και να ολοκληρώσουμε ιδεατά τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο ώστε να έχουμε επιτυχή κατάληξη, σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλαδα είναι σε τροχιά να κλείσει επιτυχημένα και έγκαιρα το πρόγραμμα.

Αναφορικά με το χρέος θύμισε ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό αλλά θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν ελάφρυνση «επιπλέον και πάνω» απ’ ότι έχει γίνει έως τώρα θα χρειαστεί για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, διαχωρίζοντας τη θέση της Κομισιόν έναντι της πιο προσεκτικής τοποθέτησης του Κλάους Ρέγκλινγκ που επέλεξε στο ίδιο πάνελ να κινηθεί με την «επίσημη γραμμή» ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα υπάρξουν αποφάσεις τους επόμενους μήνες.

Ο Ντ. Κοστέλο συνέχισε λέγοντας ότι η ανανεωμένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που κατατέθηκε μόλις προ διημέρου δείχνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι επιμέρους παράμετροι και η σύνθεσή του. Η εκτίμηση της Κομισιόν επανέλαβε είναι ότι πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω και πάνω» απ’ ότι έγινε ελάφρυνση.

Τα καλά νέα, τόνισε είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ισχυρό «παρελθόν» στο να προσφέρουν ότι υπόσχονται, θυμίζοντας το PSI και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τόνισε ότι τα μέτρα που έχει ορίσει το Eurogroup με δυο δηλώσεις του μπορούν να βάλουν το χρέος σε βιώσιμη τροχιά και πρέπει να δουλέψουμε στις παραμέτρους αυτές.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη. Καμία διαγραφή χρέους δεν είναι αρκετή, πρέπει να συνδυαστούν και τα δυο. Πρέπει να βρούμε ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα προσφέρει προκαταβολικά εμπιστοσύνη στις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και κίνητρα ώστε η Ελλάδα να μείνει σε σωστές οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια.

Δεν προτείνουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα ή άλλα, ξεκαθάρισε. Είναι ουσιαστικά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί.

Δουλεύουμε ήδη για το πακέτο μέτρων για το χρέος σε συνεργασία με τον ESM και το γαλλικό μοντέλο σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους. Δεν ξέρω πια θα είναι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και γι’ αυτό έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε το θέμα του με την σύνδεση του με την ανάπτυξη. Υπάρχει πιθανότητα τόσο «θετικών» όσο και «αρνητικών» εκπλήξεων.

Κατέληξε λέγοντας ότι δημιουργείται το μαξιλάρι ρευστότητας αλλά πρέπει να δούμε και τα άλλα στοιχεία, επεκτάσεις λήξεων και πιθανή επαναγορά ακριβότερων δανείων.

Όπως είπε μια από τις ιδέες στις οποίες θα δώσει προσοχή η Κομισιόν είναι το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP). Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με θετική δημόσια δαπάνη και επενδύσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η επόμενη ημέρα

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επιτήρησης που να προσφέρει κίνητρα ώστε να συνεχίσει η Ελλάδα τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Τα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια μετρούν περισσότερο, σημείωσε. Ξέρουμε την πρόοδο αλλά ξέρουμε και τα ρίσκα εφαρμογής που υπάρχουν μπροστά. Οι κίνδυνοι που βλέπω εγώ είναι αυτοί της εφαρμογής γιατί ακόμα και αν έχει γίνει το 100% της νομοθέτησης αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι η εφαρμογή, τόνισε.

Όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται σε επιτήρηση και αυτή διαβαθμίζεται. Πρέπει να σκεφτούμε διάφορα μπλοκ για να κινηθούμε. Ένα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. Δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Υπάρχουν στοχεύσεις στα NPLs που φτάνουν το 2019, στο θέμα της φορολογικής διοίκησης υπάρχουν σχεδιασμοί σε βάθος τεσσάρων-πέντε ετών. Υπάρχει τεχνική βοήθεια σε διάφορους τομείς, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα σε ότι αφορά τη ρύθμιση του χρέους.

Θα υπάρξουν συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε και όπως είπε και ο ίδιος θα ήθελε να δει να αυξάνεται σταδιακά, αλλά είναι ελληνική επιλογή να εξετάσει έχοντας κατά νου την ανταγωνιστικότητα και να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την "ιδιοκτησία" και την "κοινή λογική"», τόνισε.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Δεν είναι καλή ιδέα να ανοίγουμε ξανά θέματα τρεις μήνες πριν τελειώσει το πρόγραμμα, ακόμα και αν έχουμε καλές ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει. Η υποκείμενη δημοσιονομική εικόνα είναι καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε. Σχεδόν 4% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, περιμένουμε τα στοιχεία του 2017, αναμένεται να είναι πάνω από 3%.

Η χώρα πέτυχε το στόχο της για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, σημείωσε και εκτίμησε ότι αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για τρεις λόγους:

α) υπάρχει μεγάλο παραγωγικό κενό

β) κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις θα δώσουν επιπλέον δημοσιονομικό όφελος στο μέλλον, όπως στο συνταξιοδοτικό τομέα

γ) ήμασταν υπερβολικά συντηρητικοί για το όφελος που μπορεί να προκύψει από την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

Όπως είπε εδώ χρειάζεται «αναπτυξιακή στρατηγική». Τι θα κάνεις τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί και θα έχει νόημα να μειωθούν, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v