Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΟΜΕ: Σε υψηλά επίπεδα οι προσφορές για τα 400 MWh/h

Στα 41,45 ευρώ ανά ΜWh/h η υψηλότερη τιμή στη χθεσινή πρώτη για φέτος δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κινήσεις τακτικής για την απόκτηση περισσότερων ποσοτήτων ΝΟΜΕ αποδίδονται οι προσφορές στα επίπεδα άνω των 41 ευρώ.

ΝΟΜΕ: Σε υψηλά επίπεδα οι προσφορές για τα 400 MWh/h

Σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την τιμή εκκίνησης κινήθηκαν για μία ακόμη φορά οι τιμές των πρώτων δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), συνολικής ποσότητας 400 MWh/h.

Η υψηλότερη προσφορά ήταν τα 41,45 ευρώ ανά ΜWh/h, ενώ οι υπόλοιποι «παίκτες» αγόρασαν τα προϊόντα που ήθελαν δίνοντας τιμή στα 41,25 ευρώ. Η αφετηρία των προσφορών, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, είναι στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της «ψαλίδας».

Δεκαεπτά εταιρίες συμμετείχαν στη χθεσινή δημοπρασία, εκ των οποίων μόνο ένας δεν πέτυχε να αποκτήσει τις ποσότητες που ζήτησε. Η τιμή των 41,45 ευρώ μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των 45,2 ευρώ που σημειώθηκε στην προηγούμενη δημοπρασία των 718 MWh/h της 25ης Οκτωβρίου του 2017, ωστόσο εκτιμάται πως και πάλι τα επίπεδα διαμόρφωσής της απέχουν σε μεγάλο βαθμό από την τιμή εκκίνησης.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι υψηλές προσφορές αποδίδονται στην τακτική κυρίως των προμηθευτών να δεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες ΝΟΜΕ, με σκοπό να έχουν την άνεση διαμόρφωσης ελκυστικών προϊόντων προς τους τελικούς καταναλωτές, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους ανταγωνιστές τους. Το σκηνικό αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, αναμένεται λίγο-πολύ να επαναληφθεί και στις επόμενες δημοπρασίες. Σημειωτέον ότι και οι επόμενες δύο περιλαμβάνουν πάλι προθεσμιακά προϊόντα 400 MWh/h, αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία της χρονιάς θα δημοπρατηθούν ποσότητες 511 MWh/h.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v