Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Φτωχές οι επιδόσεις των deals στην Ελλάδα πέρυσι

Mόλις στο 1,6 δισ. ανήλθε το 2017 η αξία των καθαρών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι λόγοι των «χαμηλών πτήσεων» και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά. Γιατί λειτουργεί εμβληματικά η επένδυση στο Ελληνικό.

PwC: Φτωχές οι επιδόσεις των deals στην Ελλάδα πέρυσι

Χαμηλά παρέμεινε και την περσινή χρονιά η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων εγχώριων επιχειρήσεων, ενδεικτικό της αργής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία αλλά και της παραμένουσας διαφοράς μεταξύ αξίας που ζητούν οι πωλητές και αυτής που προτίθενται να δώσουν οι αγοραστές.

Η περσινή χρονιά έκλεισε, σύμφωνα με την ετήσια σχετική μελέτη της PricewaterhouseCoopers, με αξία καθαρών εξαγορών και συγχωνεύσεων 1,6 δισ., ενώ υπήρξαν παράλληλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,7 δισ., εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,25 δισ.

Στο σκέλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων διενεργήθηκαν 36 συναλλαγές, εκ των οποίων οι 27 αφορούσαν στην πώληση πλειοψηφικών μετοχικών πακέτων επιχειρήσεων, αξίας 422 εκατ. ευρώ.

Τέσσερις συναλλαγές αφορούσαν μειοψηφικά πακέτα επιχειρήσεων και το ύψος τους ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ ενώ άλλες 5 συναλλαγές αφορούσαν πωλήσεις θυγατρικών και non core assets από τις τράπεζες, αξίας 794 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία των συναλλαγών υποχώρησε σε σχέση με το 2016, δίνοντας τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση από το 2008, όταν και ξεκίνησε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση.

Οι «πενιχρές» επιδόσεις την ώρα που διεθνώς υπήρξε εκτόξευση των σχετικών συναλλαγών εξηγούνται σύμφωνα με την PwC από τη μειούμενη πλην όμως παραμένουσα αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας ήταν αναιμική πέρυσι ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή (σημείωση: της τάξης του 1,5-2%) και της ψαλίδας τιμών μεταξύ πωλητή και ενδιαφερόμενων αγοραστών. Για τη φετινή χρονιά, η PwC εκτιμά ότι η βελτίωση του κλίματος θα φέρει περισσότερα deals, ειδικότερα στο σκέλος της διάσωσης-εξυγίανσης εταιρειών.

Εμβληματική για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος θεωρεί η εταιρεία την πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» για την περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα η ολοκλήρωση του stress test αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις των τραπεζών για εταιρείες που χρειάζονται διαπιστωμένα γενναία ρύθμιση δανεισμού, εφόσον υπάρχει πρόθυμος στρατηγικός επενδυτής.

Η φετινή χρονιά ξεκινά από καλή αφετηρία καθώς έχουν ήδη συμφωνηθεί τους προηγούμενους μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος deals αξίας άνω του 1 δισ. και ιδιωτικοποιήσεις της τάξεως του 1,2 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v