Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους στα telecoms

Τις προθέσεις της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΕΕΤΤ παρουσίασαν, σε σκληρή γλώσσα, ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και ο νέος πρόεδρος της EETT Κ. Μασσέλος. Ζητούμενο η ποιότητα και η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Γιατί η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους στα telecoms

Αλλαγές στην αγορά τηλεπικοινωνιών, που φαίνεται πως θα απαιτήσουν και συμβιβασμούς από τους παρόχους, επιχειρούν να προχωρήσουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η νέα διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υπό τον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνο Μασσέλο.

Ο κ. Μασσέλος, που διορίστηκε χθες μετά τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς μίλησαν για χαμηλή ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων και άλλα πολλά ζητήματα, από τα οποία φαίνονται και οι προτεραιότητές τους.

Κάποιοι προβλέπουν, με βάση και όσα δεν είπε αλλά άφησε να εννοηθούν ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ, πως μπορεί σύντομα να δούμε νέους εικονικούς παρόχους στην κινητή τηλεφωνία (MVNO) και άλλες αλλαγές. «Εντός 15 ημερών» αναμένεται να υπάρξουν νέα και για το σχέδιο ενίσχυσης των ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα, ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Παππάς επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε παρουσίαση έρευνας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πως οι εταιρείες «είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί» και πως είναι καθήκον της πολιτείας η ενίσχυση της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων και της διείσδυσης. Όμως, άφησε σαφείς αιχμές για την ποιότητα/ταχύτητα των σημερινών συνδέσεων στο Διαδίκτυο. Όπως είπε, «έχω στο σπίτι μου επιγραμμικές υπηρεσίες τηλεόρασης. Είναι πάρα πολλές οι φορές που λαμβάνω μήνυμα πως η ταχύτητα είναι χαμηλότερη των 4 Mbps. Τι λέει το συμβόλαιό μου; Ταχύτητες έως 24 Mbps».

Κατά τον κ. Παππά, «έχουμε μια θεμελιακή στρέβλωση» στην αγορά, επειδή «καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το να μην μπορούμε να έχουμε στο κέντρο της Αθήνας μια σύνδεση που με αξιόπιστο τρόπο να σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τηλεόραση».

Ο ίδιος είπε πως σε πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο στη Δράμα, οι ξενοδόχοι τού εξήγησαν πως «το πρώτο πράγμα που ζητάει ο τουρίστας είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει σε μια περιοχή να έχει τις απαιτούμενες ταχύτητες». Πρόσθεσε πως «χρειάζεται η πολιτεία να λάβει τα μέτρα της» και προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα αφιερώσει για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας «κάθε διαθέσιμο ευρώ».

«Αν ανοίξετε το πάρα πολύ λειτουργικό site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναζητήσετε τα ποσοστά συνδέσεων με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, θα βάλετε τα κλάματα. Είμαστε τελευταίοι, με 0% στην Ε.Ε.» παραδέχθηκε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής άφησε εκ νέου αιχμές για τα έργα ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιοχές της περιφέρειας (Rural Broadband). Όπως είπε, «πήραμε βραβείο για Rural Broadband αλλά δεν φτάνει, γιατί μια απλή σύνδεση στον κάτοικο της επαρχίας κοστίζει 52 ευρώ τον μήνα».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως έχει τέσσερις προτεραιότητες. Πρώτη είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας την οποία, όπως είπε, «δεν τη θεωρώ αυτοσκοπό, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για μεγάλη ταχύτητα, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εργαλείο σε μία σύγχρονη οικονομία δεδομένων, για να στείλουμε μαζικά δεδομένα σε διαφορετικούς τομείς. Είναι ένα εργαλείο σε μία σύγχρονη κατεύθυνση της οικονομίας σήμερα».

Δεύτερη, «η εισαγωγή της τεχνολογίας 5ης γενιάς, μία νέα τεχνολογία που ανατρέπει πολλά δεδομένα». Τρίτη προτεραιότητα είναι «η διεύρυνση του ανταγωνισμού και η δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις» και τέταρτη «η αύξηση της προσβασιμότητας σε σύγχρονες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ακόμη και αυτούς που έχουν προβλήματα ή ειδικές ανάγκες».

Κατά τον κ. Μασσέλο, «στόχος της ΕΕΤΤ είναι ο πολίτης να παίρνει την υπηρεσία για την οποία πληρώνει. Το να μου λέει κάποιος πως το θεωρητικό μέγιστο είναι 30 και να έχω 4 Mbps, προφανώς είναι μεγάλο πρόβλημα και στοιχείο που πρέπει να το δει κατά προτεραιότητα η ΕΕΤΤ». Ο ίδιος είπε πως «η μέση ταχύτητα είναι 7,5 Mbps, κάτι που με βάση διεθνή στοιχεία είναι «πολύ κακό». Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ πρόσθεσε πως ειδικά στις οπτικές ίνες είμαστε τελευταίοι μεταξύ των 28 κρατώ-μελών της Ε.Ε. Όπως είπε, «στο επίπεδο των ευρυζωνικών θεωρώ ότι είμαστε αρκετά πίσω.

Εχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια για VDSL, έχουν εγκριθεί και έχει ξεκινήσει μία διαδικασία, αλλά παρατηρούμε πάλι τεχνολογίες προσανατολισμένες στον χαλκό, οι οπτικές ίνες είναι περιορισμένες». Ειδικά για τα δίκτυα Νέας Γενιάς είπε πως στο σύνολο της χώρας υπάρχει κάλυψη 45% (σ.σ. που αναπτύσσεται μέσω των επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας vectoring), αλλά στις αγροτικές περιοχές είναι μόλις 2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 76% και 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v