Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ανάπτυξη και αγορές ψαλιδίζουν την ελάφρυνση χρέους

Το γεγονός ότι η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί μετά τη λήξη του προγράμματος σε συνδυασμό με την έξοδο στις αγορές μπορεί να δώσει επιχειρήματα στους δανειστές για «μικρότερες παροχές» στο θέμα του χρέους.

Citi: Ανάπτυξη και αγορές ψαλιδίζουν την ελάφρυνση χρέους

Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επόμενη δόση να εκταμιευτεί σε μια από τις γρηγορότερες αξιολογήσεις από την αρχή της κρίσης, σχολιάζει η Citi στο ημερήσιο δελτίο της.

Στέκεται στο γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές μπορεί να «ζεσταθούν» προς το καλοκαίρι γύρω από το θέμα της έκτασης της ελάφρυνσης χρέους, καθώς κάποιες χώρες θα προσπαθήσουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ντιλ «έχει νόημα».

Εκτιμά πως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές θα «αδυνατίσει» το επιχείρημα για περαιτέρω μηχανισμούς μείωσης χρέους (όπως αυτόν που θα το συνδέει με την ανάπτυξη).

Το ελληνικό χρέος παραμένει ωστόσο σε μη βιώσιμη τροχιά με βάση τα περισσότερα μακροοικονομικά σενάρια, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, και έτσι απαιτείται ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί μεσοπρόθεσμα η εικόνα στα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο πιστεύει ότι με την οικονομία δυνητικά να επιταχύνει μετά το τέλος του προγράμματος και χωρίς τα capital controls και με πρωτογενή αποτελέσματα πιθανότατα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, το επιχείρημα για άμεση ελάφρυνση μπορεί να αδυνατίσει και οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν την πολιτικά δύσκολη απόφαση της δέσμευσης σε ελάφρυνση χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v