Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Σημίτη - Γκαργκάνα

Στις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, καθώς και στην προσοχή που πρέπει να δωθεί στο θέμα του πληθωρισμού, αναφέρθηκε ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση του με το Διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος διατύπωσε τις επιφυλάξεις της κεντρικής τράπεζας ως προς τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ.

Συνάντηση Σημίτη - Γκαργκάνα
Στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαο Γκαργκάνα.

Ο κ. Σημίτης, είπε ότι οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την οικονομία μας, αναφέροντας σαν παράδειγμα τη τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος από αυτόν που περίμενε η κυβέρνηση.

Επίσης, ο κ. Σημίτης τόνισε, ότι χρειάζεται προσοχή στο θέμα του πληθωρισμού που είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο θέμα της πιστωτικής επέκτασης και της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μην δημιουργηθούν εστίες αστάθειας στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, υπονόησε ότι εάν επιδειχθεί προσοχή στους τομείς αυτούς, οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης θα είναι ελεγχόμενες, λόγω και του υψηλού επενδυτικού προγράμματος για τα έργα του ΚΠΣ και της Ολυμπιάδας.

Ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με το υπουργείο Οικονομίας, είναι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διαπιστώνει ότι εκτός από τον τουρισμό, υπάρχει πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα από την κάμψη των εξαγωγών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε από την άνοιξη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος δεν θα ξεπερνούσε το 3,5%, ενώ τώρα θεωρεί ότι ο στόχος αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, σε συνάρτηση με τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο 2004, η ΤτΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις, αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση του πολέμου κατά του Ιράκ, και των επιπτώσεων που θα έχει αυτός.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΤτΕ θεωρεί ότι θα επιβραδυνθεί λίγο μέχρι το τέλος του έτους, μόνο στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 28-29 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 30 δολάρια, υπό την επίδραση της τρομοκρατικής επίθεσης κατά γαλλικού πλοίου στην Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v