Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ΗΠΑ στέλνει τον «βασιλιά του bitcoin» η εισαγγελέας

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται», ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ στον Αρειο Πάγο. Δήλωσε τεχνικός εμπειρογνώμονας. Τι ζήτησε ο δικηγόρος του.

Στις ΗΠΑ στέλνει τον «βασιλιά του bitcoin» η εισαγγελέας

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ, του αποκαλούμενου «βασιλιά του bitcoin», πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που επί της ουσίας καλείται να αποφανθεί υπέρ Ρώσων ή Αμερικανών που τον διεκδικούν δικαστικά.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και από τους Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του θεωρείται "εγκέφαλος", ενός τεράστιου διαδικτυακού "πλυντηρίου" που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους καταναλωτές εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας.

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρετε», ξεκαθάρισε ο ίδιος μέσω του Ρώσου διερμηνέα της επιλογής του: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο κατηγορούμενος εξήγησε στην απολογία του τους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ (έχει συναινέσει ήδη να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μκροαπάτη 10.000 ευρώ για την οποία μετά τη σύλληψή του ζήτησαν οι Ρώσοι):

«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα
2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια.
3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής, άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία
4. Έχω δύο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου».

Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν έχει τελεστεί η πράξη από τον εντολέα τους. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα, ζήτησαν να θεωρεί ότι πρέπει να δικαστεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μαν. Σφακιανάκης, ο οποίος εξήγησε τη λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε «ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα» και σε «εμπορικές στις οποίες μπορεί να γίνει. Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνωστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάριο. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σήμερα η αξία του είναι στις 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονοματοποιηθούν και θα φορολογούνται».

Η απόφαση θα εκδοθεί την ερχόμενη Τέταρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v