Τράπεζες ευρωζώνης: Mη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 800 δισ.

Πιθανή λύση, η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Νέοι κανόνες και βελτίωση του συντονισμού σε περίπτωση πολλαπλών απαιτήσεων πιστωτών. Άρθρο της ΕΚΤ.

Τράπεζες ευρωζώνης: Mη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 800 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει την πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που έχουν φτάσει περίπου τα 800 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη, καθώς οι επισφαλείς απαιτήσεις, παρεμποδίζουν τη δανειοδότηση και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τόνωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ πρότεινε πρόσφατα αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δήλωσε ότι θα καταλήξει σε νέους κανόνες για τα παλαιότερα «κακά χρέη», εισπράττοντας έντονη αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Ιταλία.

Μια πιθανή λύση για τα μη εξυπηρετούμενα πρόσωπα θα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων για επισφαλή χρέη, καθώς και ως σύστημα συναλλαγών και αποθήκη δεδομένων εμπορικών συναλλαγών, όπως ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο της, μέρος της εξαμηνιαίας έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πλατφόρμα θα αυξήσει τη διαφάνεια, θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών, θα βελτιώσει τον συντονισμό, σε περίπτωση πολλαπλών απαιτήσεων πιστωτών και θα ανοίξει την αγορά σε νέους επενδυτές, υποστήριξε η ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v