Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις για απεμπλοκή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Νομοθετικές παρεμβάσεις για λήξη της αποχής και διευθέτησης ενός κρίσιμου προαπαιτούμενου για την αξιολόγηση. Συνάντηση των συμβολαιογράφων με τον Σταύρο Κοντονή.

Οι κινήσεις για απεμπλοκή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Άμεση εκτόνωση των πιέσεων τόσο στο μέτωπο της αξιολόγησης όσο και απευθείας στο τραπεζικό σύστημα επιδιώκει η κυβέρνηση, με νομοθετικές παρεμβάσεις ικανές να οδηγήσουν σε λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι έχουν ήδη έρθει σε επαφή και σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Το αρχικό σενάριο προσέγγισης, το οποίο προέβλεπε διενέργεια των πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών και μη, μόνο στα ειρηνοδικεία φαίνεται να τροποποιείται καθώς, σύμφωνα με πηγές, από τους συμβολαιογράφους κρίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη στην περιφέρεια της χώρας, όπου οι έδρες των ειρηνοδικείων απαιτούν μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων σε αρκετές περιοχές.

Η λύση φαίνεται να αναζητείται σε νομοθετικές παρεμβάσεις, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται ότι τυχόν απόπειρες ακύρωσης πλειστηριασμών από συλλογικότητες θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα όργανα της τάξης.

Σε ερώτηση αν είναι δυνατό σε κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί να υπάρχει αστυνομική παρουσία, αρμόδιες πηγές από τους συμβολαιογράφους διευκρινίζουν πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αυτό που θέλουμε, υποστηρίζουν, είναι όταν ειδοποιείται η αστυνομία να παρεμβαίνει και όχι να μας παραπέμπει στην υποβολή μηνύσεων. Ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην ποινική μεταχείριση όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών υποδεικνύονται από τις ίδιες πηγές ως πιθανή λύση στο πρόβλημα.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από κάθε πλειστηριασμό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 έχει θορυβήσει τράπεζες, κυβέρνηση, δανειστές, ακόμα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι να ζητά άμεση διευθέτηση του θέματος, στη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε δεσμεύσεις άμεσης επίλυσης του θέματος, όπως μετέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (3.600 έχουν προγραμματιστεί έως τον Ιούνιο του 2018) στις 29 Νοεμβρίου και η τήρηση της δέσμευσης αυτής αποτελεί ένα από τα 95 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων άλλωστε συνδέονται άμεσα με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, καθώς το ένα τρίτο της προβλεπόμενης μείωσης θα πρέπει να γίνει ακριβώς μέσω πλειστηριασμών. Τα αποτελέσματα είναι κρίσιμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς στη βάση αυτών -του 2017- θα διενεργηθούν στις αρχές του επόμενου έτους τα νέα stress tests.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v