Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρωσε φέσια 1,5 δισ. ευρώ το Δημόσιο τον Σεπτέμβρη

Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου περιορίστηκαν σε 4,49 δισ. ευρώ, έναντι 6,023 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Στα 931 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Πλήρωσε φέσια 1,5 δισ. ευρώ το Δημόσιο τον Σεπτέμβρη

Στα επίπεδα του 2014 επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων και με καθαρή μείωση περίπου 1,2 δισ. ευρώ έδωσαν το διαβατήριο που έψαχνε μέχρι την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση (χθες) της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποδεικνύουν τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησης ληξιπρόθεσμων από ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και σε συνθήκες αυξημένης πίεσης, κυνηγώντας τον χρόνο για την εκταμίευση της δόσης. Οι αγκυλώσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση υφιστάμενων έχουν επισημανθεί πολλές φορές από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, η περιπέτεια του Σεπτέμβρη είχε αίσιο τέλος, η δόση εκταμιεύθηκε στην ώρα της και ο συνολικός όγκος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου υποχώρησε από τα 6,023 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σε 4,490 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου στα 3,5509 δισ. ευρώ έναντι 3,909 δισ. ευρώ τον Αύγουστο με την καθαρή μείωση σε μόλις 350 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» έρχεται από οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες συρρικνώθηκαν οριακά από τα 3,348 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σε 2,302 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο εκ των οποίων τα 910 εκατ. ευρώ (από 1,109 δισ. ευρώ) ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Στα νοσοκομεία, η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ (από τα 558 σε 552 εκατ. ευρώ) ενώ μείωση μόλις 17 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στις οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης (από τα 339 σε 322 εκατ. ευρώ).

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου, «γύρισε» όλο το παιχνίδι. Τα στοιχεία δείχνουν βουτιά από τα 2,114 δισ. ευρώ του Αυγούστου σε 931 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβρη, με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να δίνουν «ρέστα».

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει για μία ακόμα φορά, καθώς η χθεσινή εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM μεταφράζεται σε ένα νέο αγώνα δρόμο για την καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά επιπλέον 1,2 δις ευρώ έως τον Φεβρουάριο.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v