Κομισιόν: «Τρέξτε» τα έργα για τα απορρίμματα

Τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα επισημαίνουν παράγοντες των Βρυξελλών και ζητούν επιτάχυνση. Το «μπόνους» που εξασφάλισε στη χώρα την πρωτιά στις απορροφήσεις κοινωνικών κονδυλίων και η εξουδετέρωση για φέτος του κινδύνου απώλειας πόρων.

Κομισιόν: «Τρέξτε» τα έργα για τα απορρίμματα

Εκκληση προς την ελληνική πλευρά να τρέξει τις διαδικασίες αναφορικά με τα έργα που αφορούν η διαχείριση σκουπιδιών κάνουν πηγές της Κομισιόν, προκειμένου να σταματήσει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα με την ημέρα.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένο θέμα η χώρα (σ.σ. όπως και η Κύπρος) έχει μείνει πίσω και έστω και τώρα «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα». Γι’ αυτό και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να συνεννοηθούν και να πάρουν αποφάσεις, ώστε να τερματιστούν οι πολυετείς καθυστερήσεις.

Αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής σημειώνεται ότι έχει παρουσιαστεί το πλάνο το οποίο είναι ιδιαίτερα «απαιτητικό» και συνάδει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέποντας υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Και εδώ, ωστόσο, εκφράζεται η προτροπή να προχωρήσουν γρήγορα τα επόμενα βήματα.

Τα απορρίμματα δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα. Το ίδιο συμβαίνει και για θέματα που άπτονται της διαχείρισης λυμάτων. Επ’ αυτού υπάρχει και συγκεκριμένη «αιρεσιμότητα» που καλείται να επιλύσει η ελληνική πλευρά, ώστε να ξεκινήσει η κοινοτική χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που με έμφαση σημειώνουν στις Βρυξέλλες είναι ότι η κρισιμότητα στο τρέχον πρόγραμμα, που λήγει το 2020, να τρέξουν θέματα που αφορούν σε υποδομές, δεδομένου ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι τα κονδύλια κοινωνικής συνοχής θα παραμείνουν ως έχουν και την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης των προϋπολογισμού μετά το Brexit αλλά και της ανάδυσης άλλων αναγκών (άμυνα, προσφυγικό κ.λπ.)

Τα κοινωνικά κονδύλια και η προκαταβολή

Οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση στο γεγονός πως η χώρα κατάφερε να πετύχει απόλυτη απορρόφηση των πόρων του προηγούμενου προγράμματος συνοχής και εξηγούν τις «ειδικές ρυθμίσεις» που διέπουν τη χορήγηση των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα.

Η χώρα εξασφάλισε το δικαίωμα να λαμβάνει υψηλή προκαταβολή από τα κονδύλια (7% έναντι 1-2% που είναι το σύνηθες) και αυτό βοήθησε στο να έχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση στο τρέχον πρόγραμμα (2014-2020), με ποσοστό που φτάνει περίπου το 20%. Ακόμα όμως και αν δεν ληφθεί υπόψη αυτό, με περίπου 13% απορρόφηση και πάλι η χώρα βρίσκεται στις πρώτες πέντε θέσεις.

Οι πηγές της Κομισιόν δίνουν έμφαση στο ότι φέτος δεν υπάρχει κανένας φόβος για την απώλεια πόρων από τον κανόνα Ν+3 (σ.σ. υλοποίηση των έργων τρία χρόνια από το ξεκίνημα), αλλά στέλνουν παράλληλα το μήνυμα στην Αθήνα πως θα πρέπει να συνεχίσει να καταγράφει πρόοδο στην πραγματική υλοποίηση των έργων, να επιταχύνει την υλοποίηση αλλά και την ωρίμανση νέων δράσεων.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των λυμάτων δεν είναι το μόνο που απειλείται από τους κανόνες «αιρεσιμότητας». Υπάρχει και το ζήτημα των κανόνων για τις «δημόσιες συμβάσεις», που όπως είναι φυσικό αφορά πολύ μεγαλύτερο εύρος δράσεων.

Στις Βρυξέλλες ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς εκτιμούν ότι το αργότερο έως τα τέλη του μήνα το συγκεκριμένο θέμα θα έχει επιλυθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v