H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να αφήσουν στην άκρη αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι φορτωμένες με περίπου 1 τρισ. ευρώ «κακού» χρέους. Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναγκάσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή NPEs.
Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες διορία δύο χρόνια να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου «κακού» χρέους και επτά χρόνια για το 100% της αξίας του εξασφαλισμένου «κακού» χρέους, αναφέρεται στο έγγραφο με τους νέους κανονισμούς.
«Η εφαρμογή μιας "ασπίδας ασφαλείας" δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» σημειώνεται στο κείμενο.
«Για το σκέλος των εξασφαλισμένων "κακών" δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια γραμμική πορεία για το χτίσιμο των προβλέψεων στο 100% σε ένα διάστημα επτά ετών» σημειώνεται.
Σε όλη την ευρωζώνη, οι τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στο πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επόπτες.