Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χόγιερ: Κάντε μεταρρυθμίσεις να φέρουμε επενδύσεις

«Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, γιατί πιστεύω στη δημιουργικότητα των Ελλήνων», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΤΕπ. Εδειξε τον δρόμο της εξόδου του ΔΝΤ από τα ευρωπαϊκά θέματα.

Χόγιερ: Κάντε μεταρρυθμίσεις να φέρουμε επενδύσεις

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, ανοίξτε μας τον δρόμο για επενδύσεις. Το μήνυμα αυτό έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, το όνομα του οποίου ακούστηκε (Deutche Welle) ως ενός εκ των επικρατέστερων διαδόχων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη διάρκεια μιας αναλυτικής παρουσίασης για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ, ο κ. Χόγιερ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα, εξέφρασε προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην επενδυτική δραστηριότητα της Τράπεζας, υπεραμύνθηκε της ιδέας μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δείχνοντας τον δρόμο της αποχώρησης στο ΔΝΤ και έκανε εκτενή αναφορά στη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα.

Το Ταμείο κάνει καλά τη δουλειά του αλλά «ωριμάσαμε, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», είπε, θεωρώντας ότι ο ESM έχει πλέον τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ρωτήθηκε αν αισιοδοξεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων στη χώρα. «Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, γιατί πιστεύω στη δημιουργικότητα των Ελλήνων» ανέφερε, σημειώνοντας όμως τα εμπόδια που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων. «Η ταχύτητα είναι ορισμένες φορές χαμηλή αλλά ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μας ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, δείχνουν ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 544 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. Από τις επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε θα αυξηθεί κατά 2,3% έως το 2020, συμβάλλοντας στη δημιουργία 2,25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Πέρυσι, η ΕΤΕπ επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το 75% του ποσού αυτού αφορούσε τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, το 22% την καινοτομία και το 3% έργα υποδομής. Κατά την τελευταία πενταετία (2012-2016), η ΕΤΕπ έχει επενδύσει 6,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το Brexit αναμένεται να ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στην δραστηριότητα της ΕΤΕπ, δεδομένου ότι η Βρετανία συνεισφέρει το 16% των κεφαλαίων της τράπεζας ενώ το ειδικό βάρος της χώρας επηρεάζει καταλυτικά την πιστοληπτική αξιολόγηση του ομολόγων που εκδίδει η Τράπεζα.

Σε ετήσια βάση, η ΕΤΕπ εκδίδει 60-100 δισ. ευρώ ομολόγων με κουπόνι 0,05% και αξιολόγηση ΑΑΑ. «Αν χάσουμε το triple A θα υπάρξει επίπτωση στις επενδύσεις σε χώρες που τις έχουν μεγάλη ανάγκη όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα», σημείωσε ο Χόγιερ, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την προστασία της επενδυτικής ικανότητας της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v