Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη προσφυγή κατά της κρατικοποίησης ΟΑΣΘ

Συνολικά 201 παλαιοί μέτοχοι του Οργανισμού ζητούν ακύρωση της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν και μείωση της δικής τους περιουσίας.

Τρίτη προσφυγή κατά της κρατικοποίησης ΟΑΣΘ

Νέα αίτηση, η τρίτη κατά σειρά, σχετικά με την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, υπεβλήθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, 201 παλαιοί μέτοχοι του Οργανισμού ζητούν ακύρωση της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν και μείωση της δικής τους περιουσίας.

Με την νέα αίτηση οι μέτοχοι του οργανισμού καταγγέλλουν την πλήρη αποξένωσή τους από το νομικό πρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ. καθώς και την οριστική αποστέρηση των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτουν εκ των μετοχών τους.

Ακολούθως καταγγέλλουν:

* Tην οριστική αποστέρηση της συμμετοχής τους στην διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων του Ο.Α.Σ.Θ.

* Tην οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν την μη διάλυση του Ο.Α.Σ.Θ., παρά την αφαίρεση του προνομίου εκτελέσεως του συγκοινωνιακού του έργου που λαμβάνει χώρα με τον ν.4482/2017

* Tην οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν εκκαθαριστές και την απώλεια της αξίας των μετοχών που διαθέτουν λόγω μη προβλέψεως βέβαιης, έγκαιρης και επαρκούς αποζημιώσεως των μετόχων και στον διορισμό με την κατά την παρ. 4 του άρθρου 23 απόφαση της νέας Γενικής Συνελεύσεως ενός μοναδικού μετόχου νέου συλλογικού οργάνου διοικήσεως (Διοικητικού Συμβουλίου).

Ειδικά για το τελευταίο σκέλος οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ διότι παραιτήθηκε από απαιτήσεις ύψους -όπως υποστηρίζουν - τουλάχιστον 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αποζημιώνονται πλήρως για την απώλεια της περιουσίας τους.

Οπως αναφέρουν «μετά ταύτα προκύπτει ότι είναι άκυρη η γενόμενη εξαγορά του ΟΑΣΘ ως συνόλου από το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι η διάλυσή του ως νομικού προσώπου, όσο και η γενόμενη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης και η ανάθεση εκκαθαρίσεως του ΟΑΣΘ σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα ορίσει όχι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέστη μέτοχος του ΟΑΣΘ δια τυπικού νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη αίτηση ακύρωσης και είναι πολύ πιθανό τελικώς να συνεκδικαστεί με τις δύο προηγούμενες οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στις στις 4 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία «παγώνει» τη διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΟΑΣΘ τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επί αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες. Επί του παρόντος, η συζήτηση του συγκεκριμένου σκέλους της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αλλά αναμένεται να γίνει σύντομα. Μέχρι τότε, η εκκαθάριση και κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ παραμένει στα «χαρτιά» αφού η δικαστική απόφαση με την οποία το ΣτΕ επιλήφθηκε της υπόθεσης, απαγορεύει ακόμα και την πρώτη πράξη εκκαθάρισης που είναι η καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v