Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων κατά Κομισιόν για τον Γεωργίου

Η ΕΔΕ παραπέμπει σε προ έτους ανακοίνωσή της, στην οποία κατήγγειλε «ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ». Στημένη φάρσα η δίκη, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων κατά Κομισιόν για τον Γεωργίου

Απάντηση στην Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δίνει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες δικαστές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες, χωρίς να έχει καμιά σημασία η ειδική σχέση που μπορεί αυτοί να έχουν με υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναφερόμενη στον σχολιασμό της καταδίκης Γεωργίου από την Κομισιόν, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «η ορθή ερμηνεία και η εφαρμογή των νόμων ανατίθενται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις και προτροπές».

Η ΕΔΕ παραπέμπει σε προ έτους ανακοίνωσή της, στην οποία κατήγγειλε «ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ» και υπογραμμίζει ότι πλέον «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις».

Καταλήγοντας η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μπορεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης κατά την Κομισιόν, «η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων στη χώρα μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

«Στημένη φάρσα η δίκη»

Στο θέμα πάντως επανέρχονται σήμερα οι Financial Times και σημειώνουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν προειδοποιήσει ότι η δίωξη του πρώην διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ απειλεί να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της στην ευρωζώνη.

Το ζήτημα είναι πιθανό να τεθεί στην ατζέντα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου, εν μέσω «ανησυχιών για την καταδίκη σε όλους τους θεσμούς» ανέφερε ένας διπλωμάτης στην βρετανική εφημερίδα.

Σε μια ανεπίσημη, γραπτή αναφορά της δίκης του κ. Γεωργίου, ένας Ευρωπαίος εμπειρογνώμονας ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, χαρακτήρισε την υπόθεση ως μια «στημένη φάρσα».

Η αναφορά, η οποία στάλθηκε με email σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και την οποία έχουν δει οι Financial Times, αποκαλύπτει το μέγεθος των ανησυχιών των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα. «Ήταν απολύτως σαφές ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας» γράφει ο εμπειρογνώμονας.

Η αναφορά περιγράφει μια «ανοιχτά εκφοβιστική συμπεριφορά» στο δικαστήρια και μια «τρομερά εχθρική» ατμόσφαιρα, λέγοντας πως η διαδικασία έπρεπε να διακοπεί για 45 λεπτά επειδή ο κόσμος φώναζε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δεδομένων από τον εμπειρογνώμονα.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι “δίκες” σαν και αυτές μπορούσαν να γίνουν σε μια δημοκρατική χώρα της Ε.Ε.» ανέφερε.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσο το όλο ζήτημα μπορεί να διαταράξει το πρόγραμμα διάσωσης. «Αλλά η γενικότερη στάση θα είναι η παροχή ισχυρής στήριξης στον Γεωργίου».

«Τα νούμερα που έδωσε εγκρίθηκαν από την Eurostat» σημείωσε ο διπλωμάτης. «Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν υπήρχε ομοφωνία στην προσέγγιση τους» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v