Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Μπαλαντέρ» τα έντοκα για συμμετοχή στις εκδόσεις ομολόγων

«Κλειδί» η συμμετοχή ξένων στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, για να απελευθερωθεί ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες. Τα σενάρια για έξοδο στις αγορές και τα τρία «παράθυρα ευκαιρίας» για την Ελλάδα.

Τράπεζες: «Μπαλαντέρ» τα έντοκα για συμμετοχή στις εκδόσεις ομολόγων

Σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων επεξεργάζονται οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τρίγωνο των αρμόδιων φορέων δημοσίου, τραπεζών και δανειστών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η σχεδιαζόμενη επάνοδος των ελληνικών τραπεζών προτείνεται να γίνει με «χειρουργικό τρόπο» και να συνδεθεί με τον όγκο των έντοκων γραμματίων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να μη διαταραχθεί η απαγόρευση που ισχύει όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις εκδόσεις ομολόγων όποτε πραγματοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η υπό διαμόρφωση πρόταση προβλέπει τη μείωση των εντόκων γραμματίων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σήμερα υπολογίζεται στα 7-8 δισ. ευρώ και η αντικατάσταση του ποσού που θα μειωθεί με ελληνικά ομόλογα, όταν η χώρα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου.

Βασική προϋπόθεση για να επέλθει η μείωση του όγκου των εντόκων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η αγορά τους από ξένα τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο με αυτό τον τρόπο το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά, ούτως ώστε να μην παραβιαστεί η απαγόρευση που ισχύει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Θετικές οι τράπεζες

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε επικείμενη έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι τα έντοκα γραμμάτια γίνονται εδώ και λίγους μήνες αποδεκτά στη διατραπεζική αγορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ξένες τράπεζες τα εμπιστεύονται εκ νέου.

«Υπάρχει η μαγιά για να υλοποιηθεί το σχέδιο της μείωσης του όγκου των εντόκων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της αγοράς τους από τις ξένες τράπεζες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια της εξόδου

Κι ενώ στο παρασκήνιο εξυφαίνονται τα σχέδια της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα εντός του υφιστάμενου αυστηρού πλαισίου αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις επιλογές, η φημολογία για άμεση έξοδο της Ελλάδος στις αγορές δεν λέει να κοπάσει, παρά τις συγκρατημένες δηλώσεις από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών.

Το σενάριο της άμεσης εντός του Ιουλίου εξόδου για απευθείας δανεισμό από τις αγορές δεν έχει αποκλειστεί και η σημερινή καταβολή της δόσης ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του. Ο χρόνος που απομένει μέχρι οι επενδυτές να πάνε διακοπές είναι περιορισμένος, ωστόσο ικανός για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει η έξοδος να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον η αξιολόγηση κλείσει γρήγορα -και όχι όπως οι προηγούμενες-, τότε η έξοδος θα ήταν πιο ουσιαστική και με καλύτερους όρους, εφόσον όλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ομαλά.

Ορισμένοι αναφέρουν και ένα άλλο παράθυρο, αυτό των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου ως πιθανή χρονική περίοδο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v