Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερα μέτρα για επιχειρήσεις με «απενεργοποιημένο» ΑΦΜ

Απαγορεύεται η ηλεκτρονική υποβολή οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για τις εταιρείες με «απενεργοποιημένο» ΑΦΜ. «Στοπ» και στις μεταβολές στοιχείων μητρώου. Οι αποφάσεις Πιτσιλή.

Αυστηρότερα μέτρα για επιχειρήσεις με «απενεργοποιημένο» ΑΦΜ

«Μπλόκο» στην ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, τη λήψη φορολογικής ενημερότητας και στις μεταβολές στοιχείων μητρώου βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η χρήση ΑΦΜ για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα σε όσους έχει ανασταλεί η χρήση ΑΦΜ για ενδοκοινοτικές συναλλαγές λόγω φοροδιαφυγής ΦΠΑ αλλά και άρνησης να επιδείξουν ή να παράσχουν πρόσβαση σε αντίγραφα των βιβλίων και στοιχείων καθώς και λοιπών εγγράφων τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι ο ΑΦΜ «απενεργοποιείται» και όταν διαπιστώνεται πως επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, ή ότι δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα, ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια εφορία.

Οι αλλαγές

Με τη νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, ο φορολογούμενος του οποίου έχει ανασταλεί η χρήση Α.Φ.Μ. για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών δεν μπορεί από την καταχώριση της αναστολής και μέχρι την έκδοση απόφασης άρσης της αναστολής, να προβεί σε:

- Υποβολή οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9). Με την προηγούμενη απόφαση, ο φορολογούμενος του οποίου έχει ανασταλεί η χρήση Α.Φ.Μ. για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών δεν μπορούσε να προβεί σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

- Λήψη αποδεικτικού (φορολογικής) ενημερότητας ηλεκτρονικά.

- Μεταβολές στοιχείων μητρώου.

Επίσης ο Α.Φ.Μ. φορολογουμένου δεν επαληθεύεται ως έγκυρος Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. στο σύστημα V.I.E.S, σε κάθε περίπτωση αναστολής της χρήσης του, καθώς και σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης μεταβολής με την οποία δηλώνεται η θέση της επιχείρησης σε αδράνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v