Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αέρα» για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων δίνει τροπολογία

Παράταση και δυνατότητα τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων παρέχει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της επένδυσης να μειωθεί έως και 50%.

«Αέρα» για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων δίνει τροπολογία

Τετράμηνη παράταση για την απόδειξη υλοποίησης του 50% του φυσικού ή οικονομικού τους αντικειμένου λαμβάνουν όσα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές που έχουν υπαχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς (3299/2004 και 3908/2011) μπορούν να τροποποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο μειώνοντας την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ακόμη και έως 50%, με ανάλογη μείωση της επιδότησης.

Αυτές τις δυνατότητες παρέχει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος του υπουργείου είναι η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν απρόσκοπτα πολλά επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς.

Στο πλαίσιο διευκολύνσεων, δίνεται «πίστωση» χρόνου τεσσάρων μηνών (έως 31 Ιουλίου αντί της 31ης Μαρτίου 2017) ως προς την απόδειξη υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου των έργων που υπήχθησαν στον 3299/2004, ώστε να λάβουν παράταση 15 μηνών.

Συγκεκριμένα, για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3299/2004, στο αίτημα παράτασης που δικαιούνται να υποβάλουν έως τις 31 Ιουλίου 2017, μπορούν να συμπεριλάβουν και παραστατικά δαπανών με ημερομηνία έκδοσης και πέραν της 31ης Μαρτίου 2017 που είχε ορισθεί ως αρχική ημερομηνία λήξης. Δηλαδή, σε όσες επιχειρήσεις επεδίωκαν να συλλέξουν τα απαραίτητα παραστατικά δαπανών για να αποδείξουν ότι έχουν υλοποιήσει το 50% του έργου παρέχονται επιπλέον 4 μήνες.

Σε ό,τι αφορά στην τροποποίηση του οικονομικού αντικειμένου καθώς και του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης σημειώνουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/2004 και 3908/2011 η προϋπόθεση της υλοποίησης του 50% του οικονομικού αντικειμένου για τη χορήγηση πρόσθετης παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης αφορά και στις περιπτώσεις του τελικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, όπως θα περιέχεται σε υπεύθυνη δήλωση του φορέα της επένδυσης, και όχι μόνο του αρχικά εγκεκριμένου στην απόφαση υπαγωγής.

Συνεπώς, τα υποβαλλόμενα αιτήματα τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας της ενισχυόμενης μονάδας έως 25% θα γίνονται αυτοδίκαια δεκτά εφόσον πληρούνται οι λοιποί όροι του νόμου. Τα αιτήματα τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας της ενισχυόμενης μονάδας από 25% και έως 50% θα γίνονται δεκτά μετά την εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις αυτές θα μειώνεται το ενισχυόμενο κόστος κατά το ποσό που προκαλείται από την τροποποίηση της επένδυσης. Η υλοποίηση του 50% του οικονομικού αντικειμένου θα αναφέρεται στο τελικό τροποποιημένο κόστος, ενώ αιτήματα μείωσης της δυναμικότητας πέραν του 50% δεν θα γίνονται δεκτά.

Για τη διαπίστωση της υλοποίησης του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου απαιτείται η υποβολή, έως τις 31 Ιουλίου 2017, από τον Φορέα του επενδυτικού σχεδίου υπεύθυνης δήλωσης συνοδευόμενης από συγκεντρωτική κατάσταση παραστατικών δαπανών και πληρωμών για το έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v