Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «συνταγή» Κύπρου η επάνοδος στις αγορές

Την επανέκδοση του ομολόγου λήξης 2019 εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ. Στόχος να μειωθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης και να επωφεληθεί η χώρα από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Ο προβληματισμός για το timing της επανέκδοσης και η στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης.

Με «συνταγή» Κύπρου η επάνοδος στις αγορές

Με «συνταγή» Κύπρου αναμένεται να επιχειρηθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές καθώς δείχνει να κερδίζει έδαφος η πρόταση επανέκδοσης του ομολόγου λήξης 2019, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, και να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Με την πρόσφατη επιτυχή έκδοση επταετούς ομολόγου, η Κύπρος άντλησε 850 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί τίτλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης. Η έκδοση διενεργήθηκε, προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα τα οποία λήγουν το 2019 και το 2020.

Ειδικότερα, δόθηκε δικαίωμα προτίμησης στους κατόχους των παραπάνω εκδόσεων να «ρολάρουν» θέσεις, μέσω συνδυασμού προγράμματος επαναγοράς και ανοίγματος βιβλίου προσφορών για τη νέα έκδοση. Το εγχείρημα ήταν απόλυτα επιτυχές καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης προήλθε από κατόχους ομολογιών λήξης 2019 και 2020, ενώ μειώθηκε σημαντικά το επιτόκιο και επομένως το κόστος δανεισμού.

Αντίστοιχο σχεδιασμό έχει εκπονήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ για το ομόλογο λήξης 2019, το οποίο διακρατείται κυρίως από πελάτες των τμημάτων επενδυτικής τραπεζικής των εγχώριων τραπεζών. Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου (σ.σ. προκρίνεται η τριετία), ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους κατόχους υφιστάμενων ομολογιών λήξης 2019.

Η συγκυρία για το re-opening κρίνεται ως θετική καθώς, τόσο η έκδοση της Κύπρου, όσο και η εταιρική της Μυτιληναίοςέδειξαν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις καλής τιμολόγησης, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για επανέκδοση εντός Ιουλίου.

Για το timing του re-opening υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να διενεργηθεί το προσεχές φθινόπωρο, μετά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, απόφαση, όμως, η οποία ενέχει σειρά κινδύνων.

Σημειώνεται ότι για να επιχειρηθεί re-opening θα πρέπει να προηγηθεί άτυπη διερεύνηση ενδιαφέροντος, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει κρίσιμη μάζα για ρολάρισμα θέσεων. Μια επιτυχής έκδοση, πέραν της μείωσης του κόστους δανεισμού και της -μικρής- επιμήκυνσης λήξεων, θα σηματοδοτούσε, έμπρακτα, ανάκτηση εμπιστοσύνης καθώς η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών από το 2014.

Οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν υφιστάμενες ομολογίες όχι, όμως, να δεσμεύσουν νέο χρήμα λόγω της σχετικής απαγόρευσης από την ΕΚΤ, η οποία υφίσταται ακόμη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v