Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Ευκαιρία αναπτυξιακής ώθησης η συμφωνία

Θετικό βήμα η απόφαση του Eurogroup αλλά χρειαζόταν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ζητούμενο τώρα η ανάπτυξη. Αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο για δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος. Εγινε σταθερό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο Φ. Καραβίας.

Καραμούζης: Ευκαιρία αναπτυξιακής ώθησης η συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί θετικό βήμα, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διατύπωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της, Ν. Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, χρειαζόταν Ευρώπη και ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι ζητούμενο πλέον είναι η εστίαση της προσπάθειας στην επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης, αναφέροντας, χαρακτηριστικά, «μας δίνεται τώρα μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, ώστε να μπει τέλος στα μνημόνια και στην επιτροπεία».

Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξει αναθεώρηση του φορολογικού πλαισίου και διενέργεια των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί φιλοεπενδυτικό κλίμα. «Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης» ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank.

Επιπρόσθετα απαιτείται επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και δημιουργία πλαισίου που να ενισχύει την εξωστρέφεια. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των επιχειρηματικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Φ. Καραβίας: Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στον τελικό στόχο

Από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας τόνισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι όλοι περίμεναν. Η ολοκλήρωσή της, όμως, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο. Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στον τελικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης, με καταληκτικό στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές».

Όπως είπε, η συμφωνία «ξεκαθαρίζει και τον οδικό χάρτη προς τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει σταθερά η χώρα μας για ένα μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι το 2060».

«Θα ήταν ωφέλιμο να είχαμε πάρει άμεσα κάποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την οικονομία η ένταξη των ομολόγων μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε και η Κύπρος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και τα ομόλογά της διαπραγματεύονται σε αποδόσεις χαμηλότερες του 3% και η οικονομία της γνωρίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη».

«Συνεπώς, μπορεί να μην έγινε ένα άλμα προς τα εμπρός, στο οποίο προσβλέπαμε, έγινε όμως ένα σταθερό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, που μας επιτρέπει -και μας επιβάλλει- να εστιάσουμε στο πραγματικό ζητούμενο για την οικονομία μας, που είναι η ανάπτυξη».

Ο κος Καραβίας στάθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου το 2016 και τόνισε ότι η «ιδιαίτερη σημασία τους είναι ότι παρέχουν τη σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Eurobank».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v