Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγή για λύση στο χρέος με… γλυκαντικά ανάπτυξης

Βελτιωμένη πρόταση με στρογγυλεμένες γωνίες επί αυτής της 22ας Μαΐου επεξεργάζονται οι δανειστές. Το παζάρι στο τρίγωνο Παρισιού-Βερολίνου-Αθήνας πριν το κρίσιμο Eurogroup και τα σενάρια για δόση 10 δισ. αλλά με… δόσεις.

Συνταγή για λύση στο χρέος με… γλυκαντικά ανάπτυξης

Μια καλύτερη πρόταση, με στρογγυλεμένες τις πολιτικές γωνίες του χρέους τόσο για την Αθήνα όσο και το Βερολίνο, αλλά και μια μεγάλη δόση. Αυτά θεωρούνται από ευρωπαϊκή πηγή τα βασικά συστατικά του διαφαινόμενου συμβιβασμού στο Eurogroup της Πέμπτης, με την παράλληλη ανάδειξη των «γλυκαντικών ανάπτυξης» που φέρεται να κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Περιμένουμε πως θα υπάρξει μια καλύτερη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου» αναφέρουν κοινοτικές πηγές, σπεύδοντας όμως να προσθέσουν ότι ο κορμός των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος δεν θα παρεκκλίνει ουσιαστικά από τις αποφάσεις του περσινού Μαΐου.

Οι διατυπώσεις κρίνονται καθοριστικές. Θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και το Βερολίνο, και σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή συνάντηση του Μπρούνο Λεμέρ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εν συνεχεία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γ. Στουρνάρα εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει στο κλείσιμο του ελληνικού ζητήματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ότι ο Λεμέρ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Βερολίνο (η πρώτη του επίσκεψη ως υπουργού Οικονομικών ήταν στη γερμανική πρωτεύουσα), επομένως εκτιμά πως η συμβιβαστική πρόταση την οποία προωθεί έχει ένα πρώτο πράσινο φως από τον Β. Σόιμπλε (συναντήθηκαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα).

Παράλληλα σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μακρόν «θέλει να κλείσει το ελληνικό μέτωπο» και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βάλει μια γαλλική σφραγίδα στην εκτόνωση επαπειλούμενων ευρωπαϊκών κρίσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Λεμέρ έρχεται στην Αθήνα την επομένη του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 το μεσημέρι και στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθεί η γαλλική πρόταση σύνδεσης των μελλοντικά αναγκαίων παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Χαμηλή ανάπτυξη ενεργοποιεί μέτρα για το χρέος, υψηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα (έχουν κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και αναμένονται πάνω από 2% έως το 2060), οδηγεί σε αυτόματη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Οι προσδοκίες

Όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Τσακαλώτου την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών προσδοκά σε μια απόφαση από το Eurogroup με την οποία δεν θα επαναλαμβάνεται η περιβόητη έκφραση «if needed» του Eurogroup του Μαΐου 2016, αναφορικά με την ενεργοποίηση πιθανών μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Προσδοκά επίσης αναφορά σε μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία ήδη εφαρμόζονται, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ενδεχομένως κάποιο μηχανισμό μακροπρόθεσμων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Η δόση

Μετά την ψήφιση και της δέσμης τροπολογιών της περασμένης εβδομάδας, η εκταμίευση της δόσης έχει έρθει πιο κοντά. Το ύψος της τελεί υπό διαμόρφωση. Η Κομισιόν επιθυμεί η δόση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (έως και 10 δισ. ευρώ), προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση μέσω της ταχείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Την ίδια ώρα, όμως, εντός του Eurogroup και του ESM υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φωνές οι οποίες υπαγορεύουν δόση με το σταγονόμετρο (κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, συν 1 δισ. ευρώ στη συνέχεια) και συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχίσει να ασκείται πίεση μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τις λήξεις των 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις σε πληρωμές ομολόγων έως το τέλος του έτους, επομένως, αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, εκλείπει ένα σημαντικό εργαλείο πίεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v