Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησαν τραπεζίτες με επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Τα ερωτήματα και οι εντυπώσεις από συναντήσεις σε επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο. Η αξιολόγηση, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Γιατί εκτιμούν ότι «όλα γίνονται αργά». Νέος γύρος συναντήσεων στη Μαδρίτη.

Τι συζήτησαν τραπεζίτες με επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Η σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείρισή τους, η ρευστότητα των τραπεζών και ο γρίφος των καταθέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank, τα οποία συμμετείχαν στην παρουσίαση των προοπτικών των αναδυόμενων αγορών που πραγματοποίησε η HSBC στη Νέα Υόρκη.

Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη οι επαφές που θα έχουν κλιμάκια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με επενδυτές, στο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Goldman Sachs.

«Όλα γίνονται αργά…»

Στην εκδήλωση της HSBC στη Νέα Υόρκη, τα στελέχη της Αlpha Βank και της Eurobank συναντήθηκαν (σ.σ. η κάθε τράπεζα) με 20-25 εκπροσώπους αμερικανικών funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι στους κόλπους των ξένων επενδυτών εδραιώνεται η πεποίθηση, σύμφωνα με τα παρευρισκόμενα τραπεζικά στελέχη, πως «στην Ελλάδα όλα γίνονται αργά»!

Ψηλά στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε το καυτό θέμα της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές, με αιχμή το χρέος και το QE. «Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει με μία δόση απογοήτευσης ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει κάτι χειροπιαστό στο χρέος όπως κι ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απομακρύνεται», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος που συμμετείχε στις συναντήσεις. Αναγνωρίζουν, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε τα συμφωνηθέντα και δεν πιστεύουν ότι «θα ξαναζήσουμε επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2015 καθώς δεν διαβλέπουν διάθεση για ρήξη με τους πιστωτές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Κόκκινα, καταθέσεις…

«Μολονότι είναι ακόμη νωρίς, έστρεψαν τον ενδιαφέρον τους στα επικείμενα stress tests και όπως φάνηκε το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει έντονα τους ξένους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων από τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο συνομιλητής μας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν για μία ακόμη φορά τα κόκκινα δάνεια, οι τρόποι αντιμετώπισής τους από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της επιστροφής των καταθέσεων.

Στη Μαδρίτη

Οι επαφές συνεχίζονται, από διαφορετικά κλιμάκια στελεχών των ελληνικών τραπεζών, σήμερα και αύριο στο ετήσιο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη από την Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v