Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ραντεβού Κυριάκου με επενδυτές στο Λονδίνο

Οι δύο κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και ο στόχος Μητσοτάκη στην αγγλική πρωτεύουσα. Τα μηνύματα ενόψει της μάχης της Βουλής. «Σηκώνει» το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Τα ραντεβού Κυριάκου με επενδυτές στο Λονδίνο
Το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας ανέπτυξε χθες από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επενδυτές και τραπεζικά στελέχη, που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Για τον προγραμματισμό των συγκεκριμένων συναντήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσολάβησαν δύο κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν συμβάλει με τον ίδιο τρόπο και σε προηγούμενη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην αγγλική πρωτεύουσα, πριν από ένα περίπου χρόνο. 

Στόχος του κ. Μητσοτάκη και σε αυτές τις επαφές ήταν να εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, με ισχυρό διεθνές προφίλ αλλά και συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και πειστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε για μία ακόμη φορά γνωστές τις θέσεις του για την οικονομία, τη χρησιμότητα εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις δεσμεύσεις του για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ προέταξε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας αλλά και του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ επανέλαβε πως λιγότερες εισφορές στο κράτος, μικρότερες δαπάνες και πιο αποτελεσματικό κράτος είναι από τα βασικά «κλειδιά» για τον απεγκλωβισμό της οικονομίας μας από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας εξάλλου στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε εκ νέου τη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, εκτιμώντας πως «τα σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν ενώ τα αντίμετρα όχι, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει πλεόνασμα 5,5%». Με αρκετές και εμφανείς τις αιχμές του κατά της συγκυβέρνησης, υποστήριξε πως «όσο σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο προσποιούμενοι ότι διαπραγματευόμαστε και ότι δήθεν προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις, τόσο χειρότερα είναι τελικά για την Ελλάδα».

Κατήγγειλε τον λαϊκισμό των κυβερνητικών εταίρων και επανέλαβε ότι «όσο το συντομότερο έχουμε πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», η οποία -όπως είπε- χρειάζεται «μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Σκληρή γραμμή


Η ΝΔ, από τη χθεσινή πρώτη μέρα τη συζήτησης στη Βουλή για τη νέα συμφωνία, έδειξε τις προθέσεις της και τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, «τα νέα μέτρα του 4ου μνημονίου είναι 4,9 δισ., που αν αθροιστούν στα προηγούμενα, το ποσό αγγίζει τα 14 δισ. μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι ένα μνημόνιο χωρίς λεφτά, που φτωχοποιεί όλη την κοινωνία», εκτιμούν.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προχώρησε στη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, με τεράστιο, μόνιμο, μη αναστρέψιμο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους. Προχώρησε στη σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενός φορέα διάρκειας ενός αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, συνεχίζοντας διαρκώς να του εκχωρεί δημόσια περιουσία».

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «σηκώσει» το θέμα των ειδικών μισθολογίων, όπως αυτά διαμορφώνονται με τη νέα συμφωνία. Έτσι για σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους θα επαναλάβει τη στήριξή του, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των σχετικών διατάξεων. Είναι μία μόνο από τις πτυχές στις οποίες προτίθεται να αντιπαρατεθεί, απευθυνόμενος ουσιαστικά σε όσους έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v