Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Πρόγραμμα Επενδύσεων ξεκίνησε με το... αριστερό

Πάγιο φαινόμενο η απόκλιση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά τους πρώτους μήνες του έτους, υποστηρίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Βλέπει επιτάχυνση των πληρωμών από τον επόμενο μήνα.

Γιατί το Πρόγραμμα Επενδύσεων ξεκίνησε με το... αριστερό

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου τετραμήνου, λόγω των μειωμένων εσόδων στο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Βάσει των προσωρινών στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του ΠΔΕ περιορίστηκαν στα 742 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.408 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η απόκλιση ανέρχεται στα 666 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, περιορισμένες κατά 569 εκατ. ευρώ είναι και οι δαπάνες του ΠΔΕ για το πρώτο τετράμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 535 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 1.104 εκατ. ευρώ.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι η υστέρηση αυτή είναι τυπική και όχι ουσιαστική και γι' αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας τόσο για τις εισροές των κοινοτικών κονδυλίων, όσο και για την απορρόφηση. Όπως εξηγεί, παραδοσιακά, πάντα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού, αφού τους πρώτους μήνες γίνονται οι εντάξεις των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ και λίγους μήνες αργότερα, πραγματοποιούνται οι πληρωμές. Οπότε, είναι λογικό να υπάρχει υστέρηση από τους στόχους που τίθενται, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του κάθε έτους.

Για το τρέχον έτος, υποστηρίζει οι πληρωμές των έργων θα αυξηθούν από τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι στο τέλος του έτους δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν κοινοτικοί πόροι. Μάλιστα αναφέρει ότι πάντα το ΠΔΕ είναι οπισθοβαρές, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ήμισυ του προγράμματος «κλείνει» τις τελευταίες 20 ημέρες του έτους.

Η απόκλιση από τον στόχο κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν της τάξεως των 813 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί τίθενται κατά τους πρώτους μήνες του έτους, στόχοι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν, απαντά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί στους θεσμούς, οι οποίοι το έχουν απορρίψει με το αιτιολογικό της ισόρροπης κατανομής του προϋπολογισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του έτους, το ΠΔΕ έχει προϋπολογισθεί στα 6,750 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπου τελικώς απορροφήθηκαν 6,288 εκατ. ευρώ. Στο τρέχον ΠΔΕ τα 5,750 δισ. ευρώ αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος (σ.σ. κοινοτικοί πόροι) και το 1 δισ. ευρώ το εθνικό σκέλος. Το εθνικό σκέλος του φετινού ΠΔΕ είναι αυξημένο κατά 250 εκατ. ευρώ, καθώς ισόποση είναι η μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v